Evenimentul Zilei > Politica > Ion Iliescu revine cu EXPLICAȚII după declarațiile ȘOCANTE despre dosarul REVOLUȚIEI și MINERIADEI
Ion Iliescu revine cu EXPLICAȚII după declarațiile ȘOCANTE despre dosarul REVOLUȚIEI și MINERIADEI

Ion Iliescu revine cu EXPLICAȚII după declarațiile ȘOCANTE despre dosarul REVOLUȚIEI și MINERIADEI

Ion Iliescu a susținut, joi, referindu-se la dosarele Revoluției și Mineriadei, că CEDO "este alimentată" de oameni din țară, "interesați" în acest sens. Fostul preşedinte susţine că faptele petrecute atunci sunt de domeniul istoriei și că îi înțelege pe cei care au avut pierderi, dar "asta a fost!", "nu trebuie să dezgropăm morții".

Totuși, după ce a făcut aceste afirmații, el a revenit cu explicații pe blogul său. Redăm în totalitate textul fostului președinte al României.


Pe aceeași temă: Ion Iliescu, declaraţie ŞOCANTĂ despre redeschiderea dosarelor Revoluției și Mineriadei: "CE ROST are să DEZGROPĂM MORŢII? Îi înţeleg pe cei care au avut PIERDERI, dar asta a fost"”La sfârșitul întâlnirii de la Palatul Parlamentului, dedicată formării CPUN, prima instituție a noii democrații românești, am răspuns unor întrebări ale presei, legate de intenția redeschiderii dosarului ”Revoluția din decembrie”, și unor decizii ale Curții Europene a Drepturilor Omului, privitoare la plângerile unor rude ale victimelor din decembrie 1989.

Revoluția Română a fost un eveniment extrem de complex, și a spune că poți să-l cuprinzi într-un dosar înseamnă a ignora o întreagă realitate. Orice sentințe ar da un tribunal sau altul, ele nu înseamnă că reprezintă adevărul despre Revoluție. Sunt doar soluții particulare, date unor cazuri particulare. Iar acolo unde au fost identificați vinovați de represiune, aceștia au fost judecați și condamnați. Nu pentru o vină în general, ci pentru fapte concrete.

Regret faptul că o exprimare eliptică, în contextul acestei discuții, poate suna drept indiferență față suferința rudelor celor morți în acele zile. Nu este, iar tot ceea ce am făcut pentru cinstirea memoriei lor stă dovadă că nu este vorba de indiferență sau de lipsa empatiei.

Cinstirea memoriei celor morți în timpul Revoluției înseamnă în primul rând să acționăm pentru ca România să nu mai cunoască totalitarismul. Iar pentru asta acțiunea politică este primordială.  Democrația înseamnă politică. Trebuie să tragem concluziile politice care se impun din tot ceea ce am făcut greșit în acești 26 de ani, înseamnă să întărim instituțiile politice: parlament, partide, organe alese la nivel local; să ne facem datoria de a veghea ca țara asta să rămână o democrație, drepturile și libertățile cetățenești să fie respectate”.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: