La aproape 104 ani, celebrul filosof Mihai Șora a scris un mesaj pe facebook, despre care internauții au scris că este adresat lui Ion Iliescu.
Șora a scris pe contul său de facebook, un mesaj destul de alambicat, fără destinatar precis, lăsând aluziv să se întrevadă câteva săgeți către adevăratul destinatar.
„Poți măsura anvergura intelectuală și morală a unui om după reacția la necazul semenilor. Să dorești suferința ori moartea cuiva (pe care, în treacăt fie amintit, nu-l cunoști personal, dar îl detești pentru că stă pe alt palier „ideologic“ – cu toată saturația semantică a acestui cuvânt, confuziile și zbuciumările provocate) nu doar te sluțește pe tine, purtător al urii, ci te și scoate din registrul umanității gânditoare”, a scris Mihai Șora, implicat destul de activ, în campania electorală, în sensul că i-a îndemnat pe oameni să iasă la vot, pentru a termina cu trecutul.
La scurt timt, după mesajul scris pe facebook, unul dintre prietenii virtuali, Ionuț Magala a scris un comentariu, care l-a antrenat pe Mihai Șora într-un dialog ”pe față”. ”Cum ar fi să-i dorești moartea lui Ion Iliescu, genocidul României ...”, a scris Magala.
Ulterior, Șora a replicat: „Lui Ion Iliescu trebuie să-i doriți să trăiască îndeajuns de mult ca să dea seama, în fașa Justiției pământești, pentru faptele sale (de natură criminală, da)”.
La acest comentariu, un alt prieten virtual, Diana BM a răspuns cu o glumă. „Mihai ȘORA ca în gluma aia: un deținut condamnat la 45 de ani de închisoare zice judecătorului: dar nu mai trăiesc eu 45 de ani. Iar judecătorul: fă și tu cat poți!”.
10 august și Iliescu
Nu este pentru prima oară când Mihai Șora scrie mesaje cu țintă la Ion Iliescu. De exemplu, în august 2018, la scurt timp de la evenimentele brutale din 10 august, când Jandarmeria Română a ”strivit” manifestările anti PSD, Mihai Șora a scris din nou.
„Sunt voci care încearcă să bagatelizeze acțiunea represivă din 10 august, s-o arunce în derizoriu sau, mai grav, s-o justifice. De obicei, sunt vocile celor cu agendă clară. Ceilalți, victimele din 10 august, cei care așteptăm ca responsabilii – șefi ori executanți – să fie trași la răspundere, cu toții va trebui să avem multă răbdare. După aproape 30 de ani de la Mineriade, încă nu vedem o condamnare a lui Ion Iliescu și a altora, care au dat atunci ordine, – aceiași care, ulterior, și-au clădit falnice cariere (politice sau militare), aceiași care – deși urmăriți penal pentru crime împotriva umanității – au conștiința împăcată, dorm liniștiți, rescriu istoria și ne explică doct că nici nu au existat Mineriade”.