Ion ILIESCU despre DUMINICA ORBULUI: Resping cu fermitate orice încercare de A DENIGRA votul din 1990

Ion ILIESCU despre DUMINICA ORBULUI: Resping cu fermitate orice încercare de A DENIGRA votul din 1990

Ion Iliescu a vorbit despre alegerile de acum 25 de ani. Acesta a respins cu ferminate orice încercare de a denigra votul din 20 mai 1990. Ziua alegerilor a fost denumită "Dumicica orbului" de către contestatarii fostului şef al statului. Ion Iliescu a fost primul preşedinte ale al României postrevoluţionare.

"Cu toate greutăţile inerente începutului, în ciuda efortului, în ciuda erorilor, a lipsei de resurse şi a conflictelor din imediata noastră vecinătate, am mers ferm pe drumul pe care ni l-am ales prin votul dat la 20 mai 1990. Resping de aceea cu fermitate orice încercare de a denigra votul din 20 mai 1990, de a denigra alegerile făcute de cetăţeni, care au decis în deplină cunoştinţă de cauză viitorul României. Aceste alegeri au deschis calea revenirii României în marea familie europeană şi euroatlantică", a afirmat Iliescu la simpozionul dedicat aniversării a 25 de ani de la primele alegeri libere, din 20 mai 1990, informează Agerpres.

Iliescu nu a ezitat să se laude cu primele sale reuşite în calitate de preşedinte al României.

"Am pus atunci temelii solide regimului politic românesc, care cu toate problemele şi slăbiciunile lui şi-a făcut şi îşi face datoria faţă de naţiune. Am învăţat împreună, în condiţii deloc uşoare, rigorile şi regulile unei competiţii politice deschise, transparente şi echitabile. Am învăţat să ne respectăm adversarii, să ne prezentăm proiectele în faţa alegătorilor", a mai declarat Iliescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iliescu a vorbit şi despre problemele de acum ale României, legate de nivelul de trai scăzut şi de corupţie. "Polarizarea socială este o gravă problemă, corupţia, de asemenea, să nu cădem însă în eroarea de a blama democraţia pentru problemele cu care se confruntă încă cei mai mulţi dintre români în procesul lung şi plin de sacrificii al transformărilor structurale necesare economiei, societăţii. Democraţia reprezintă principala garanţie că aceste probleme îşi vor găsi rezolvări în acord cu practicile şi valorile lumii civilizate. Avem nevoie de solidaritate, de responsabilitate, de o bună guvernare care să promoveze interesele naţiunii române, puse în acord cu interesele partenerilor noştri europeni. Avem nevoie de stabilitate politică, economică şi socială, de politici sociale echitabile, de consolidarea democraţiei, a statului şi a instituţiilor sale, de creşterea capacităţii lor administrative", a precizat Iliescu.