Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Ion Cristoiu: Ponta și Iohannis au făcut greșeli copioase
Ion Cristoiu: Ponta și Iohannis au făcut greșeli copioase

Ion Cristoiu: Ponta și Iohannis au făcut greșeli copioase

Cei doi candidați se uitau la cameră și nu unul la altul, nici măcar la sînii distinsei moderatoare. În fine, negociat de cele două echipe, formatul confruntării de la B1Tv l-a avantajat pe Klaus Iohannis, care, spre deosebire de marți seara, la Realitatea Tv, s-a putut desfășura în voie. Totuși, formatul rigid, adăugat spaimei moderatoarei că i-ar putea scăpa emisiunea din mînă, au făcut ca această confruntare să fie o excelentă dezbatere academică și o dezastruoasă emisiune de televiziune.

Repet, vina nu e a postului, ci a echipelor care au negociat un format rigid, cu timp de răspuns urieșesc (două minute, timp în care contracandidatul putea ieși la o țigară, moderatoarea putea să facă un copil), cu timp precis de replică. Formatul, excelent la o confruntare în genul celei din 2009 sau 2004, n-a fost adecvat unei televiziuni de știri. Obișnuit cu polemicile, cu schimburile de  replici tipice televiziunilor de știri, mi-a fost tare greu să rezist pînă la capăt. Culmea prostiei a fost atinsă de faptul că fiecare dintre cei doi candidați se uitau la cameră și nu unul la altul, nici măcar la sînii distinsei moderatoare. A rezultat pînă la urmă o succesiune de monologuri paralele, de o plicticoșenie absolută. Dacă s-ar fi negociat un timp de răspuns mai mic s-ar fi putut discuta și politica externă. Din acest punct de vedere, era bine dacă Klaus Iohannis accepta să se mai stea cîteva minute.

Pe scurt, la cald, despre prestațiile celor doi:

  • Klaus Iohannis a fost mai agresiv decît la Realitatea Tv. Cu toate acestea, au fost momente cînd risca să devină Victor Ponta. Victor Ponta a încercat să reia tupeul de marți, dar formatul emisiunii nu l-a lăsat. Consilierii i-au spus să fie agresiv. De data asta a fost o greșeală, pentru că a părut  tupeist, prin multe momente de atac gratuit.
  • Fiecare dintre cei a avut ceea ce se cheamă tema pivot, la care au revenit indiferent despre ce se discuta. Victor Ponta a avut tema Klaus Iohannis reprezintă regimul Traian Băsescu, cel care a tăiat pensiile. Klaus Iohannis a avut tema Legii amnistiei. Pe mine m-au amuzat. Nu știu dacă pe telespectatori i-a impresionat.
  • Justiția e domeniul pe care Victor Ponta se mișcă prost, pentru că PSD e partidul Penalilor. Dacă mă gîndesc însă la chibiții celor doi, singurii care au avut răbdarea să se uite pînă la capăt, pe ai lui Victor Ponta i-a durut în bască de tema corupției, interesul lor mergînd către pensii și salarii de bugetari, iar pe ai lui Klaus Iohannis i-a durut în bască de regimul Băsescu, dat fiind că ei sunt fani Băsescu.
  • Amîndoi concurenții au făcut greșeli copioase. Klaus Iohannis aducînd în discuție chestia cu taloanele de pensie de ieri, fără să-și dea seama că emisiunea de acum nu mai are audiența celei de ieri. Victor Ponta a încercat să reîncălzească ciorba nepriceperii lui Klaus Iohannis.

Una peste alta, Klaus Iohannis avea nevoie de emisiunea asta pentru a se reabilita în ochii fanilor după dezastrul de la Realitatea. A reușit să se reabiliteze, de data asta fiind mai bun decît Victor Ponta.

Din nenorocire pentru Klaus Iohannis, nici o altă televiziune de știri n-a mai transmis dezbaterea. În memoria românilor rămîne impresia puternică a confruntării de marți. Și vorba aia prima impresie contează.

N.B. La sfîrșit Klaus Iohannis i-a mulțumit Mădălinei Pușcalău pentru profesionalismul dovedit. Asta în timp ce pe Bogdan Rareș l-a făcut cu ou și cu oțet. Și cînd te gîndești cît l-a giugiulit mediatic Bogdan Rareș pe Klaus Iohannis fără să țină cont de avertismentele mele despre nerecunoștința politicienilor.

Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: