Jurnalistul consideră că respectivul congres era deosebit de important pentru PSD, iar liderii partidului au pierdut ocazia de a dobândi faimă la nivel internaţional.
"Pentru Victor Ponta şi pentru PSD era o chestiune vitală, de-aia au şi propus organizarea la Bucureşti. Era o posibilitate de vedetă internaţională. Faptul că nu se mai ţine este mai grea lovitură decât tot ce s-a întâmplat în perioada refrendumului în legătură cu România. Nici nu vă imaginaţi, la ambiţia lui Victor Ponta şi a PSD-ului de a avea o recunoaştere, să nu-ţi mai vină ăştia, este o lovitură cumplită", a spus Cristoiu.
Dan Andronic e de părere că informaţia privind mutarea congresului de la Bucureşti la Bruxelles, care a apărut înainte să se facă un anunţ oficial, "nu e o întâmplare, nu e o scurgere de informaţii, iar cineva a dat-o pentru a marca distanţă” faţă de socialiştii români.

Sorin Ioniţă a spus că partidele socialiste europene au vrut să le ofere celor de la PSD "o portiţă de ieşire" şi, chiar dacă decizia fusese luată de ceilalţi lideri europeni, l-au lăsat pe Victor Ponta să spună că de la reprezentanţii din România a venit propunerea de a muta congresul de la Bucureşti la Bruxelles.