Evenimentul Zilei > Politica > Ion Cristoiu aruncă bomba! Dragnea, eliberat înainte de alegeri…
Ion Cristoiu aruncă bomba! Dragnea, eliberat înainte de alegeri…

Ion Cristoiu aruncă bomba! Dragnea, eliberat înainte de alegeri…

Subiectul săptămânii în politica românească este eliberarea din închisoare a lui Liviu Dragnea.

Fostul președinte al PSD are șanse să iasă mai devreme din pușcărie, mai ales că există o sentință care îl ajută. Antena 3 susține că judecătoarea Nicoleta Nolden, de la Curtea de Apel București, a dispus prin sentința nr. 516 din 2 octombrie 2019 anularea Hotărârii Colegiului de conducere al ÎCCJ nr. 179 din 20 decembrie 2018 privind stabilirea numărului Completelor de 5 judecători pentru anul 2019, structura acestora, listele de permanență și efectuarea tragerii la sorți a membrilor completelor. Totodată, Nolden a anulat și Hotărârea Colegiului de conducere al ÎCCJ nr. 2 din 3 ianuarie 2019 privind aprobarea compunerii Completelor de 5 judecători pentru anul 2019 și listele de permanență pentru aceste complete, conform tragerii la sorți efectuate.

Cu alte cuvinte, judecătoarea Curții de Apel a dispus să fie desființate toate Completele de 5 judecători pe anul 2019.

Însă, se pare că pentru Liviu Dragnea ar fi și mai importantă o altă decizie luată de acest magistrat și anume aceea referitoare la anularea Hotărârii nr. 1535 din 19 decembrie 2018 a Secției pentru judecători a CSM, care a stabilit că:

  1. Pentru anul 2019, ÎCCJ va organiza tragerea la sorți a judecătorilor care fac parte din Completele de 5 judecători;
  2. Toate dosarele aflate pe rolul ÎCCJ la data de 31 decembrie 2018, de competența Completelor de 5 judecători, înființate în 2018, vor rămâne spre soluționare la respectivele complete.

Ei bine, dosarul în baza căruia a fost acuzat și condamnat Liviu Dragnea se încadrează taman la punctul 2. Mai exact, fostul președinte al Senatului a fost judecat și condamnat de un Complet de 5 judecători a cărui componență a fost stabilită în tragerea la sorți din 13 decembrie 2018 (conform Hotărârii Secției pentru judecători a CSM nr. 1367 din 5 decembrie 2018).

Presupunând că Liviu Dragnea ar avea dreptul să fie eliberat din închisoare, jurnalistul Ion Cristoiu lansează la Antena 3 următoarea ipoteză: „Ce mai bună reînviere a pericolului PSD ar putea fi decât eliberarea lui Liviu Dragnea? Vă imaginați o manipulare uriașă?! A ieșit Dragnea, se pregătește să ia puterea în PSD, România în pericol… Congresul PSD ar fi spulberat”.

Ion Cristoiu crede că eliberarea lui Liviu Dragnea ar fi cea mai bună diversiune pentru a abate atenția de la anticipate.

Cunoscutul jurnalist nu mizează pe o retragere din politică a fostului președinte PSD. Din contră, zice Cristoiu, Liviu Dragnea va căuta să revină în scena politică: „Profilul lui e că nu se va liniști, adică nu e genul să se ducă acasă, să stea la căldurică, să se joace cu nepoții.. Și condamnat, și aruncat în celulă precum Contele de Monte Cristo, totuși, Dragnea e un om politic. În consecință, cererile sale de eliberare nu arată ca acțiunile unui om care vrea să stea acasă, ci par decupate dintr-o bătălie politică”.

În opinia lui Ion Cristoiu, va urma o primăvară tensionată pe malurile Dâmboviței: „Ei caută ceva de impact emoțional, pentru că domnul Iohannis a zis că alegerile nu se câștigă cu mintea, ci cu emoțiile (…) PNL niciun moment nu a spus ce va face, ce va drege când va ajunge la guvernare. Toată campania lor era pe ideea că PSD-ul e monstru, ciuma roșie și trebuie dat jos. Acum, sunt la guvernare, au trecut deja două luni, valul emoțional anti-PSD a cam dispărut, nu-l mai poți reînvia…”. Dar, mai afirmă Cristoiu, „dacă vor să creeze o diversiune, îl eliberează pe Dragnea. El nu va fi scos în funcție de ce spune legea, eliberarea lui e o chestiune de interes național, de siguranță națională, să zicem așa”.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: