INTERVIUL ZILEI. Directorul Teatrului Naţional Bucureşti vrea să transforme instituţia într-una întinerită, cu cafenele şi librării.
Ion Caramitru are planuri mari pentru instituţia pe care o conduce, Teatrul Naţional Bucureşti. El a povestit pentru "Evenimentul zilei" ce implică lucrările de renovare a instituţiei.
EVZ: Cum văd actorii şantierul? Ion Caramitru: Perfect, fără probleme. Repetiţiile la Sala Mare nu au început încă: sunt numai la masă cu "O scrisoare" dar vor fi mutate în Sala Mare. La Sala Amfiteatru acum nu e nimic. În Sala Atelier se repetă deja. Deci, nu e nicio problemă. Ei joacă, seară de seară. Teatrul merge înainte. Cum vă imaginaţi produsul finit? Prima şi cea mai importantă chestiune este că teatrul va fi un loc unde nu se va întâmpla niciodată nimic la orice cutremur, cât de mare ar fi el. După care, dat fiind că sunt 40 de ani de când a fost făcut, şi-a ajuns într-un hal fără de hal, el va fi remodelat şi înnoit, după ce se va face consolidarea. Va fi repartizat altfel decât era: dispar săli, apar alte noi – dispare Sala Amfiteatru, apar două săli noi în interior şi încă una pe acoperiş. Asta presupune o diversificare a repertoriului şi a activităţii Teatrului. Foaierele vor fi deschise de dimineaţa până seara, ceea ce nu s-a întâmplat până acum. În interior vor fi librării, cafenele, zone de interes public şi un parc pietonal în faţă, care va înlocui parcarea supraterană pe care o ştiţi. La KM 0 al Bucureştiului va fi o instituţie în care toate generaţiile de spectatori şi oamenii interesaţi de fenomenul cultural pot intra, rămâne şi ieşi apoi. INVESTIŢIE
Lucrare de peste doi ani, plătită de stat
Şantierul din Teatrul Naţional Bucureşti promite săli cu fotolii rotative şi spaţii noi, însă proiectul se va întinde inclusiv în stagiunea următoare. Ion Caramitru va supraveghea lucrările, deoarece în Anul Caragiale 2012 nu se va implica în regia vreunei piese de teatru. Cât de mare este investiţia şi cât vor dura lucrările? Investiţia e cunoscută, e publicată şi valorează 50 şi ceva de milioane de euro fără TVA, fonduri provenite dintr-un împrumut făcut la o bancă europeană de către guvernul anterior şi din contribuţia guvernului României, care este obligat, ca efect al împrumutului, să contribuie la realizarea acestui proiect.
Lucrarea a fost prevăzută pentru 28 de luni, s-ar putea să mai întârzie, momentan nu îmi dau seama cât va întârzia, dar acesta este termenul de bază. Au trecut deja 12 luni.
Teatrul va avea parte de un "lifting facial" Schimbările clădirii teatrului, din punct de vedere al siguranţei, au afectat şi cunoscuta faţadă a acesteia. Ea a fost înlăturată, deoarece "îngreuna teatrul cu 1.300 de tone de beton armat, care se sprijineau în proporţie de 80% pe planşeul superior al parcării de la Intercontinental", declară Ion Caramitru.
În plus, Sala Mare va reveni la capacitatea iniţială de 900 de locuri. Aceasta includea, la început, patru diafragme de suport seismic, care au fost înlăturate în timpul regimului lui Ceauşescu. De atunci, sala a avut capacitatea de 1.200 de locuri. Diafragmele vor fi reinstalate în sala de teatru, declară Ion Caramitru.
Proiectul de modernizare a clădirii a început după ce au fost făcute două expertize, din care a reieşit că teatrul trebuie reconsolidat. FOTO: OCTAVIAN COCOLOŞ