Pe repede înainte, Parlamentul României a votat în cele două camere, Senatul și Camera Deputaților, proiectul de lege, trimis la începutul acestei săptămâni de către Guvernul României. Timp de două zile, miercuri și joi, parlamentarii au votat și au adus amendamente acestei legi, unul dintre acestea referindu-se la deschiderea mall-urilor mai mici 15.000 de metri pătrați.

În cursul zilei de vineri, Guvernul a adoptat și Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel naţional şi a măsurilor de prevenire şi control al infecţiilor în contextul situaţiei epidemiologice generate de virusul SARS-CoV-2 a fost publicată în Monitorul Oficial, și care conține măsurile adoptate.

Starea de alertă va fi pentru o durată de 30 de zile și va putea fi prelungită ulterior, în funcție de evoluția epidemiei cu noul coronavirus chinezesc.

Autoritățile spun că pentru a putea părăsi localitatea de domiciliu avem obligația, în continuare, de a completa un formular pe proprie răspundere, motivele permise fiind deplasare în interes profesional, deplasarea în scop umanitar, activități agricole, comercializarea produselor agricole, îngrijirea sau administrarea unui imobil din altă localitate, eliberarea de documente, deplasarea din alte motive justificate, îngrijirea unor persoane, asistență persoanelor, decesul unui membru al familiei, asistența medicală.

În plus, se instituie obligația de a purta mască de protecție!

Se vor deschide bisericile, cabinetele medicale și cele stomatologice, și parcurile, cu ecepția locurilor de joacă pentru copii.

Terasele vor rămâne închise și de asemenea transportul aviatic va fi în continuare oprit pentru o perioadă de 15 zile.