Evenimentul Zilei > Politica > Iohannis: Westerwelle a fost o figură marcantă a liberalismului şi a scenei politice din Germania
Iohannis: Westerwelle a fost o figură marcantă a liberalismului şi a scenei politice din Germania

Iohannis: Westerwelle a fost o figură marcantă a liberalismului şi a scenei politice din Germania

20:55 Iohannis: Westerwelle a fost o figură marcantă a liberalismului şi a scenei politice din Germania

"Vestea morţii fostului vicecancelar, ministru federal de externe şi fost preşedinte al Partidului Liberal Democrat din Germania, Guido Westerwelle, m-a întristat profund. Guido Westerwelle a fost una dintre figurile marcante ale liberalismului şi ale scenei politice din Germania. În aceste momente dificile, transmit sincere condoleanţe familiei şi celor apropiaţi", a scris Iohannis vineri pe Facebook. 

Guido Westerwelle a murit la vârsta de 54 de ani, a anunţat fundaţia sa pe Facebook, relatează vineri DPA, Reuters şi AFP. 

Westerwelle a murit din cauza unor complicaţii provocate de leucemia acută de care suferea, cu care a fost diagnosticat în iunie 2014. El beneficia de tratament spitalicesc de mai multe luni.

Fundaţia Westerwelle menţionează că el a murit pe 18 martie 'în spitalul universitar din Koln, din cauza efectelor tratamentului primit pentru leucemie'. 

Primul ministru care a recunoscut vreodată că e homosexual dintr-un guvern al Germaniei, Westerwelle a jucat un rol de prim-plan în politica germană, mai întâi în Germania Federală în anii '80 şi apoi ca lider al partidului pro-business Democraţii Liberi (FDP). 

El a deţinut funcţia de vicecancelar între 2009-2011 şi a fost ministru de Externe în cel de-al doilea guvern al Angelei Merkel, între 2009 şi 2013. 

Trecerea sa pe la Ministerul de Externe a fost foarte criticată în Germania, unele persoane reproşându-i că nu cunoştea foarte bine dosarele, comentează AFP. În ultimele luni în care a ocupat această funcţie Guido Westerwelle, se declanşase criza politică din Ucraina care s-a soldat în februarie 2014 cu fuga preşedintelui Viktor Ianukovici, în urma manifestaţiilor opoziţiei. 

În 2015, fostul ministru de Externe a publicat o carte despre lupta sa cu cancerul, intitulată 'Zwischen zwei Leben' ("Între două vieţi" – n.r.). Într-un interviu pentru revista "Der Spiegel", el afirma în noiembrie anul trecut că îşi doreşte 'foarte mult să mai trăiască'

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: