Cel care a vorbit la bilanț, alături de șeful statului, a fost noul director al Serviciului, Eduard Hellvig,însă mai multe documente puse la dispoziția presei arată că, în acest moment, persoana cu cea mai mare experiență și mai influentă în SRI este primadjunctul, Florian Coldea. Acesta deține funcția din 2005.

Șah cu șeful spionilor ruși

SRI a publicat, la 25 de ani de existență, o monografie care prezintă documente inedite, precum decretul CPUN de înființare a SRI, nepublicat în Monitorul Oficial, și o fotografie, din 1994, în care generalul SRI Ion Popescu, adjunct al directorului, juca șah cu Evgheni Primakov.


FOTO: În 2005, prima numire importantă făcută de președintele Băsescu în SRI: Florian Coldea este numit prim-adjunct al directoruluiExplicația foto îl prezintă pe Primakov drept „ministru de Externe al Federației Ruse”, dar, la acel moment, acesta conducea SVR-ul, serviciul de spionaj al Rusiei. Primakov a devenit ministru de Externe abia în 1996. Imaginea din monografia SRI arată că Primakov este înconjurat și de generalul Victor Marcu și colonelul Ion Gherghina, și ei adjuncți ai directorului, toți având o atitudine prietenească, cu pahare în mână și urmărind evoluța jocului. În monografie, Coldea apare în mai multe imagini, iar meritele sale sunt lăudate în repetate rânduri. Coldea este prezentat într-o fotografie din 1996, când a absolvit cursurile de licență ale Institutului Național de Informații, dar și în alte imagini, în care se află alături de structurile de conducere. Amintind de cazul jurnaliștilor răpiți în Irak, monografia SRI arată: „Un rol important i-a revenit lui Florian Coldea, care la momentul respectiv activa în cadrul unității responsabile pentru prevenirea și combaterea terorismului”.


FOTO: Florian Coldea (medalion), proaspăt absolvent al Institutului Național de Informații„Mă aștept la neutralitate”

„Am deplină încredere că domnul director Eduard Hellvig, o persoană care cunoaşte bine atât sensibilităţile societăţii deschise cât şi rigorile cerute de calitatea României de stat membru al UE, va contribui decisiv la acest proces”, a spus Iohannis, la reuniunea aniversară a SRI. El a mai precizat că va urmări „cu atenţie conduita Serviciului”. „Mă aştept să fie una echilibrată, neutră faţă de jocurile politice şi în relaţie cu societatea”, a avertizat şeful statului. Aflat alături de Iohannis, directorul SRI, Eduard Hellvig, a spus că Serviciul a redus la minim, anul trecut, recurgerea la măsuri din categoria celor autorizate de lege pentru limitarea temporară a exercitării unor drepturi.


FOTO: În 1994, șeful spionilor ruși, Evgheni Primakov (cu spatele), juca șah cu generalul Ion Popescu, adjunct al directorului SRI. Alături de ei, generalul Victor Marcu și colonelul Ion Gherghina, și ei adjuncți ai directorului SRI