Evenimentul Zilei > Politica > Iohannis şi-a vândut CĂRŢILE la o recepţie organizată pe banii statului, la New York. Legea americană INTERZICE acest lucru
Iohannis şi-a vândut CĂRŢILE la o recepţie organizată pe banii statului, la New York. Legea americană INTERZICE acest lucru

Iohannis şi-a vândut CĂRŢILE la o recepţie organizată pe banii statului, la New York. Legea americană INTERZICE acest lucru

La recepția oficială pentru românii din America oferită de statul român la Consulatul României de la New York, președintele Iohannis a vândut cele două volume din cartea "Pas cu Pas" cu 15 dolari românilor american şi a dat autografe pe volumele respective. Legile americane înterzic tranzacții de genul celei puse la cale de şeful statului și anturajul său sunt interzise.

Potivit FLUX 24, Klaus Iohannis a ăncălcat direct și prin intermediari legile Statelor Unite ale Americii.

La recepția oficială pentru românii din America oferită de statul român la Consulatul României de la New York, președintele Iohannis a vândut doritorilor cele două volume ale sale, "Pas cu Pas" şi "Primul Pas", cu 15 dolari, iar cei care au cumpărat-o au obţinut şi autografe.

Flux 24 prezintă documente care atestă că afacerea a fost pregătită prin funcționari diplomatici și președintele a folosit statul român și un eveniment plătit din bani publici pentru a câștiga bani dintr-o afacere privată. Concret, reprezentanții Consulatului din New York, ai Misiunii României la ONU și ai ICR New York au contactat cu câteva săptămâni înainte de vizita lui Iohannis mai multe organizații românești din metropola americană, cu cererea de a promova vânzarea cărții șefului statului la recepția plătită de statul român. Mai mult au cerut încasarea banilor prin organizații non profit care nu aveau acest drept şi care, conform legilor americane, reprezintă spălare de bani.

Printre cei implicați se numără şi șeful ICR New York, Doina Uricaru.

Aceeaşi sursă a obținut corespondența e-mail purtată de reprezentantul societății Dorul din New York, un anume domn Cristian Pascu, care în data de 21 septembrie, cu 5 zile înainte de recepția de la Consulat, a trimis un mesaj românilor din New York și împrejurimi, prezentând oferta:

"Dragi Membrii activi & Simpatizantii ai Societati "DORUL"

Va aducem la cunostinta ca s-a pus in vanzare setul de doua carti scrise de Presedintele Klaus Iohannis -"Pas cu Pas" (5 dolari) şi "Primul Pas" (10 dolari) editate de editura Curtea Veche. Pe cale de consecinta pretul total de achizitie (comunicat de editura), pentru cele doua volume este de numai 15 dolari Ocazionata de vizita Presedintelui roman la New York, volumele vor fi oferite cu autograful autorului. (…)

Deoarece numarul de seturi este limitat, se va aplica regula "primului venit, primul servit" asa ca va incurajam sa actionati cu rapiditate, pentru cumpararea setului amintit."

Implicat în afacere conform adreselor din e-mailurile trimise a fost și Napoleon Săvescu, nașul de cununie al fiicei lui Vasile Blaga, Agathe, și al lui Ionuţ Rudeanu, cercetat de DIICOT pentru spălare de bani.

Banii din vânzarea cărții au intrat în contul Societății Dorul din New York, care, conform e-mailului, ar trebui să îi transmită mai departe editurii din România, care a tipărit volumele semnate de Klaus Iohannis.

Numai că societatea "Dorul" este o organizație non profit, deci nu are dreptul să facă tranzacții de acest fel, ci doar să primească donații, conform legii americane. Practic, din acest moment, afacerea poate intra în atenția fiscului american.

În total, Iohannis a vândut doar 17 seturi de cărți, cumpărate nu de românii americani, ci de angajații Consulatului, ai Misiunii la ONU și ai ICR, consemnează FLUX24.