Evenimentul Zilei > Politica > Preşedintele Iohannis se întâlneşte marţi cu miniştrii de Externe ai ţărilor din Flancul Estic
Preşedintele Iohannis se întâlneşte marţi cu miniştrii de Externe ai ţărilor din Flancul Estic

Preşedintele Iohannis se întâlneşte marţi cu miniştrii de Externe ai ţărilor din Flancul Estic

Preşedintele Klaus Iohannis îi primeşte marţi, la Palatul Cotroceni, pe miniştrii Afacerilor Externe, respectiv şefii delegaţiilor ministeriale, ai celor nouă state aliate ale Flancului Estic - Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria - care vor participa la reuniunea ministerială a Formatului Bucureşti, informează Administraţia Prezidenţială.

Potrivit unui comunicat, pe agenda discuţiilor se vor afla stadiul implementării deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varşovia din iulie, precum şi alte aspecte de interes legate de situaţia de securitate din regiune.

"Faptul că România găzduieşte această reuniune reprezintă o reconfirmare a rolului ţării noastre la nivel regional şi în cadrul NATO", se arată în comunicat.

Formatul Bucureşti a fost consacrat prin reuniunea la nivel de şefi de stat şi de guvern desfăşurată la Palatul Cotroceni pe 4 noiembrie 2015, la iniţiativa preşedintelui Klaus Iohannis şi a omologului său polonez, Andrzej Duda. Organizarea reuniunii ministeriale de marţi are loc ca urmare a deciziei adoptate în acest sens în cadrul Formatului Bucureşti la nivel de şefi de stat şi de guvern de anul trecut.

"Obiectivul Formatului Bucureşti este consultarea inter-aliată pentru promovarea abordărilor comune ale statelor aliate participante, în beneficiul comunităţii euroatlantice, ţinând cont de interesul special al ţărilor Europei Centrale şi de Est pentru asigurarea securităţii, stabilităţii şi prosperităţii de la Marea Baltică la Marea Neagră, şi de a dezvolta cooperarea regională în sprijinul obiectivelor NATO, în contextul evoluţiilor de securitate din Vecinătatea Estică şi Sudică", se precizează în comunicat, potrivit Agerpres.