Evenimentul Zilei > Politica > Iohannis: România, șansa integrării Moldovei în UE
Iohannis: România, șansa integrării Moldovei în UE

Iohannis: România, șansa integrării Moldovei în UE

Șeful statului speră că în Moldova va fi curând constituit un guvern de coaliție, cu o clară orientare proeuropeană

Președintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, la Suceava, după întrevederea avută cu omologul său moldovean, Nicolae Timofti, că România este „marea șansă” a integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană și va continua să sprijine aderarea acesteia. „Rămânem cel mai sincer și mai apropiat partener. Împreună cu președintele Timofti, am împărtășit îngrijorarea pe care o resimțim în ceea ce privește evoluțiile de securitate din zonă și mai ales impactul acestora asupra stabilității și parcursului Republicii Moldova către Uniunea Europeană. Contextul regional actual, cu precădere situația din Ucraina, reclamă cu și mai multă necesitate întărirea instituțiilor statului”, a spus Iohannis.

Doctor Honoris Causa

Președintele a atras însă atenția că Republica Moldova trebuie să facă eforturi susținute privind procesul de reformare a statului, mai ales în ceea ce privește sistemul judiciar și combaterea corupției.

Lui Nicolae Timofti i s-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității‚ „Ștefan cel Mare”. Iohannis a spus că decizia a fost legată de „determinarea și curajul” cu care acesta s-a implicat pentru împlinirea destinului european al țării sale.

„Este important, din punctul meu de vedere, să ne coordonăm viziunile asupra relațiilor concrete și realităților în care trăim și momentului istoric pe care îl avem. Am avut, așadar, un schimb de opinii cu privire la problemele de securitate din regiune și diferendul transnistrean’’, a spus, la rândul său, Nicolae Timofti.