Editura Evenimentul si Capital

Președinția PASEAZĂ RESPONSABILITATEA PROTOCOALELOR SRI-DNA. „NU au fost APROBATE de CSAT”. Șeful COMISIEI SRI reacționează la poziția președintelui

Autor: | | 10 Comentarii | 8385 Vizualizari

Klaus Iohannis a avut o primă reacție în legătură cu protocoalele SRI-DNA. Așadar, pentru prima dată, printr-un comunicat transmis de Administrația Prezidențială se fac precizări importante în legătură cu acest subiect controversat, vehiculat de multe ori, de-a lungul timpului, în spațiul public. După ce președintele a spus că aceste protocoale nu au fost aprobate de CSAT, iar acestea ar fi putut fi cerute de instituțiile vizate, cum este DNA, șeful Comisiei SRI din Parlament, Claudiu Manda, a susținut modul în care șeful statului a reacționat.

UPDATE 14.10

Manda a vorbit despre poziția asumată de Administrația Prezidențială, susținând, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că este una corectă.

„Comunicatul este foarte corect și intră în conformitate cu legea. Cei care pot decide procedura de declasificare sunt decidenții, respectiv Parchetul de pe lângă Înalta Curte și SRI. Dacă noi vom solicita acest lucru către SRI, o să discutăm în prima ședință pe care o vom avea la comisie. Din punctul meu de vedere, ar trebui solicitat. Oricum, intenționam să facem referire la acest protocol. (...) }n acest moment, nu există acea Hotărâre de Guvern privind declasificarea. Nu cred că cei de la SRI vor refuza să urmeze procedura de declasificare”, a afirmat Manda.


Comunicatul integral publicat pe site-ul Administrației Prezidențiale.

”În urma afirmațiilor vehiculate recent în spațiul public referitoare la protocoale secrete încheiate între Serviciul Român de Informații și alte instituții, în baza unor Hotărâri ale Consiliului Suprem de Apărare a Țării, precum și la declasificarea acestora, se impun o serie de clarificări:

DOVADA SUPREMĂ care arată cum BINOMUL SRI-DNA a încălcat flagrant Constituţia. Jurnalistul Mirel Curea a explicat totul la Bruxelles

Conform prerogativelor legale conferite de Constituția României și de Legea de organizare și funcționare nr. 415/2002, Consiliul Suprem de Apărare a Țării este autoritatea administrativă autonomă învestită cu organizarea și coordonarea unitară a activităților care privesc apărarea țării și securitatea națională.

În urma afirmațiilor vehiculate recent în spațiul public referitoare la protocoale secrete încheiate între Serviciul Român de Informații și alte instituții, în baza unor Hotărâri ale Consiliului Suprem de Apărare a Țării, precum și la declasificarea acestora, se impun o serie de clarificări:

Conform prerogativelor legale conferite de Constituția României și de Legea de organizare și funcționare nr. 415/2002, Consiliul Suprem de Apărare a Țării este autoritatea administrativă autonomă învestită cu organizarea și coordonarea unitară a activităților care privesc apărarea țării și securitatea națională.

Prin deciziile sale, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a stabilit cadrul general strategic de coordonare pe domenii precum combaterea criminalității organizate și a corupției, a contrabandei, combaterea evaziunii fiscale, prevenirea și combaterea terorismului.

Prin deciziile Consiliului Suprem de Apărare a Țării sau pentru punerea în aplicare a prevederilor acestora, nu s-a stabilit în mod concret și nu s-a impus încheierea unor protocoale între instituțiile statului român.

Aceste protocoale reprezintă acorduri bilaterale sau multilaterale, încheiate cu acordul părților implicate, cu respectarea prevederilor legilor și regulamentelor proprii de organizare și funcționare.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI