Evenimentul Zilei > Politica > Iohannis, prima baie de mulțime în Diaspora
Iohannis, prima baie de mulțime în Diaspora

Iohannis, prima baie de mulțime în Diaspora

Sediul Ambasadei României la Roma a fost neîncăpător pentru sutele de români care l-au votat pe Klaus Iohannis și au vrut să-l vadă pe viu. Prin urmare, întâlnirea sa cu Diaspora din Italia a fost găzduită la Pallazo della Cancelaria.

Cu mai bine de o oră înainte ca Iohannis să sosească, sala era plină. Trei copii, îmbrăcaţi în costume populare, îl aşteptau pe preşedinte cu pâine şi sare. O doamnă a ales să se îmbrace și ea în haine naționale ca să-i arate președintelui că este româncă. Pe scenă a fost adus un aranjament de flori proaspete. Una dintre invitate spune că este de peste nouă ani la Roma. Întrebată dacă este mai bine ca acasă, răspunde cu un zâmbet amar: ,,Unde este mai bine decât acasă? Nu e bine, dar stăm de nevoie”. În sală se află și o fostă candidată la o primărie din Sardinia, care spune că, cel puţin din această insulă, românii au început să se întoarcă acasă din cauza recesiunii din Italia. Klaus Iohannis se lasă aşteptat.

Ropotele de aplauze sunt semnul că șeful statului a ajuns, împreună cu soția sa, Carmen, îmbrăcată cu o rochie neagră, și cu consilierii prezidențiali. În sală nu mai poţi arunca un ac, dar a fost lăsat un culoar pe lângă perete pentru cei doi.

Iohannis se opreşte lângă copii, rupe din pâine şi mănâncă după ce întinge în sare. Se fac poze. Când de la microfon este rostit numele lui Iohannis, din sală se aud aplauze şi strigăte. ,,Vă mulțumesc pentru primirea frumoasă pe care mi-ați făcut-o. De fiecare dată, întâlnirea cu românii din afara granițelor este plină de emoție și de fiecare dată regretul meu este că nu i-am ascultat pe cât mai mulți. Știu că vă doriți o Românie normală, o țară care vă apreciează munca”, spune Iohannis.

El le-a vorbit românilor de la Roma despre un altfel de politică și despre consultările de la Cotroceni cu partidele. Votul prin corespondenţă nu a fost uitat: ,,Avem nevoie de o asemenea lege nu doar pentru că am promis, ci şi pentru că realitatea o impune. Şi unii şi alţii ne dorim un sistem de vot funcţional”.

,,Aici, în Italia, sunteţi o forţă, nu doar prin numărul mare, vă îndemn să fiţi solidari şi uniţi,” le-a mai transmis el românilor. ,,Sunteţi bine văzuţi, vă mulţumesc, continuaţi tot aşa!”, i-a încurajat şeful statului şi a coborat în mijlocul lor.

Primire la președintele Italiei

Preşedintele Klaus Iohannis a avut în cursul, zilei de ieri, o întâlnire cu preşedintele Italiei, Sergio Mattarella. Cei doi au purtat convorbiri, departe de ochii presei. Iohannis a fost întâmpinat cu onoruri militare, dar nu s-au intonat imnurile celor două ţări. După un dejun oferit de Mattarella, Iohannis a fost primit şi de preşedintele Senatului, Pietro Grasso. În această dimineaţă, Iohannis avea programate întâlniri cu premierul Matteo Renzi şi cu studenţii din Italia.