Președintele Klaus Iohannis le-a transmis, ieri, partidelor care pe care le-a invitat la Cotroceni, la prima rundă de consultări, că așteapta majoritatea de la un partid sau o coaliție, pentru a putea nominaliza premierul. „Premierul trebuie să fie de la o formaţiune sau de la o coaliţie care mă convinge că va avea o majoritate în Parlament”, a spus Iohannis. Liderii PNL, USR și PMP i-au trasmis șefului statului că îl susțin în refuzul său de a-l desemna prim-ministru pe Liviu Dragnea, o persoană condamnată penal.


FOTO:Preşedintele PMP, Traian Băsescu, l-a informat pe şeful statului că PMP va face parte din orice soluţie politică anti-PSD Întrebat de jurnaliști dacă ia în calcul desemnarea lui Traian Băsescu, care îi transmisese șefului statului că „este cel mai bun de premier”, Iohannis a răspuns: „Dacă găsește o coaliție care să îl sprijine…”. El a adăugat că posibilitatea unui Guvern de dreapta există, însă doar „aritmetic”, şi nu se ştie dacă se poate şi politic. „O notă discordantă în această rundă de consultări au făcut PSD şi ALDE care nu au binevoit să vină la aceste consultări. PSD-ului îi spun că această atitudine necooperantă cu preşedintele României este nesănătoasă”, a mai transmis Iohannis.


FOTO: Nicuşor Dan a anunțat că formaţiunea pe care o conduce nu va vota un guvern format în jurul PSD şi al lui Liviu DragneaPNL și USR nu renunță la Dacian Cioloș

PSD și ALDE nu au venit la Cotroceni, prin urmare primii care au intrat la consultări au fost liberalii. Raluca Turcan, în noua sa calitate de șef interimar al PNL, s-a pregătit pentru eveniment. Cu părul scurt, de un galben pai, ea a purtat un costum de un albastru strident – o pată de culoare între costumele de culoare neagră ale lui Cristian Bușoi, Mircea Hava, Gheorghe Falcă și Marian Petrache. În așteptarea șefului statului, șefa interimară a liberalilor i-a întrebat, într-o manieră un pic automatizată, pe jurnaliști „Ce faceți?”, apoi a zâmbit. În debutul consultărilor, Iohannis le-a spus noilor lideri interimari ai PNL, „Felicitări pentru alegere”, referindu-se la noua șefă a liberalilor, Raluca Turcan și la noul secretar general, Marian Petrache. Cu un aer serios și o alură de lider, Raluca Turcan a spus că liberalii sunt realiști, știind că nu sunt în măsură să propună premierul, având în vedere înfrângerea partidului la alegerile parlamentare. Totuși, PNL, alături de USR, încă susțin varianta Dacian Cioloș – prim-ministru.


FOTO:Liderii UDMR nu au vrut să se pronunțe asupra opțiunii premierului. Președintele Uniunii, Kelemen Hunor, i-a trasmis lui Klaus Iohannis că așteaptă formarea majorității parlamentareNicușor Dan, la patru ace

Chiar dacă la sosirea la Cotroceni Nicușor Dan părea un pic obosit, căscând de câteva ori, intrarea în sala consultărilor pare-se că l-a înviorat. Îmbrăcat la patru ace, într-un costum bleumarin, dar cu un sacou mult prea strâmt și scurt la mâneci, liderul USR a zâmbit încontinuu la întrevederea cu Iohannis. La ieșirea de la consultări era chiar pus pe glume. Întrebat de un jurnalist dacă și-a luat costumul de politician, Nicușor Dan a răspuns: „Am și cravată”. Dan a adăugat că șeful statului l-a felicitat că USR a intrat în Parlament.

Băsescu: „Sunt cel mai bun”

Vine rândul PMP. Traian Băsescu a făcut glume cu ceilalți colegi până când în sală a intrat Iohannis. „Bună ziua”, a spus Iohannis. Băsescu i-a răspuns „Bună seara”. Șeful statului i-a poftit să se așeze, arătând cu mâna spre masă. Din obișnuință, Băsescu a făcut același gest, în același timp cu Iohannis. „Pe vremea mea aveau posibilitatea să doarmă în fotolii, acum e mai auster”, i-a spus Băsescu lui Iohannis. Liderul PMP a anunțat după consultări că formaţiunea sa vrea să fie parte a oricărei soluţii politice „anti-PSD”, fie la guvernare, fie în opoziţie, şi a precizat că i-a avansat şefului statului propunerea ca el să fie premier. „Mai am puțin și-mi trece răceala, să vedeți atunci conferință de presă”, le-a transmis Băsescu jurnaliștilor înainte de a părăsi Palatul Cotroceni. Spre seară, invitat la un post TV, Băsescu a spus că el nu vrea să fie șeful liberalilor, dar Tăriceanu poate fi președintele PNL.