Editura Evenimentul si Capital

Iohannis: „Învăţămintele celui de-Al Doilea Război Mondial ar trebui să conducă la o lume eliberată de ameninţarea războiului”

Autor: | | 6 Comentarii | 562 Vizualizari

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis vineri un mesaj cu prilejul ceremoniei religioase şi militare de reînhumare a eroilor români căzuţi în luptele de la Stalingrad.

"Reînhumarea în Cimitirul de Onoare Românesc a rămăşiţelor celor care şi-au dat viaţa pe câmpul de bătălie este expresia recunoştinţei faţă de eroii neamului şi, totodată, este o mângâiere pentru rudele şi urmaşii acestora, precum şi pentru puţinii supravieţuitori ai acelor evenimente cumplite", se arată în mesajul şefului statului, care a fost prezentat de consilierul de stat Constantin Ionescu, la Cimitirul de Onoare Românesc de la Rossoşka din regiunea Volgograd, Federaţia Rusă. În mesaj, şeful statului salută efortul autorităţilor române competente care au făcut posibilă atât deschiderea Cimitirului de Onoare Românesc de la Rossoşka, cât şi transferul rămăşiţelor eroilor români. De asemenea, el apreciază sprijinul acordat de autorităţile Federaţiei Ruse în acest scop, arătând că acest lucru se încadrează în colaborarea bilaterală româno-rusă în domeniu, reglementată de 'Acordul între Guvernul României şi Guvernul Federaţiei Ruse privind regimul juridic al mormintelor militare române aflate pe teritoriul Federaţiei Ruse şi al mormintelor militare ruse aflate pe teritoriul României'. Preşedintele Iohannis subliniază că bătălia de la Stalingrad simbolizează, poate, cel mai bine tragedia celui de-al Doilea Război Mondial, în care şi-au pierdut viaţa zeci de milioane de oameni. "Învăţămintele acestei conflagraţii mondiale ar trebui să conducă la o lume eliberată de ameninţarea războiului, un deziderat cât se poate de actual în prezent", spune şeful statului. El punctează că "tragediile totalitarismelor secolului trecut nu trebuie să se mai repete". "România îşi asumă trecutul, dar în acelaşi timp priveşte cu încredere şi speranţă în viitor. Tragediile totalitarismelor secolului trecut nu trebuie să se mai repete. De aceea, educarea şi formarea noilor generaţii în spiritul democraţiei şi toleranţei rămâne pentru noi o preocupare permanentă. Amintirea eroilor care s-au sacrificat acum 75 de ani pe Volga este cinstită şi prin prestigiul pe care Armata Română îl are în ţară şi peste hotare, precum şi prin eforturile pe care ţara noastră le face în calitate de membru al comunităţii euroatlantice, pilon de stabilitate în regiune, un contributor responsabil şi angajat la securitatea Europei şi a lumii", conchide Iohannis, citat de Agerpres.

ADEVARUL despre ALOCATIILE marite! Cand se vor incasa, de fapt, BANII? Ministrul Muncii a recunoscut

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI