Joi, în cadrul unei vizite la unităţile mobile ATI de la Romexpo, Iohannis a reamintit românilor că nu este deloc cazul să se relaxeze în această perioadă.

De asemenea, acesta a amendat PSD pentru că militează pentru o relaxare şi mai accentuată a măsurilor deşi numărul cazurilor noi de infectare cu coronavirus a crescut iarăşi.

„Trebuie să vă spun că sunt îngrijorat. Sunt îngrijorat fiindcă am văzut în ultimele zile în fiecare zi un număr, zic eu, mare, de noi pacienţi care sunt infectaţi cu noul virus.

Şi astăzi sunt peste 300 de persoane care au fost detectate cu acest virus şi cred că este cazul să mai subliniez o dată câteva lucruri.

S-a renunţat la multe restricţii şi s-au luat anumite măsuri de relaxare, dar daţi-mi voie să fiu foarte, foarte clar. Virusul nu pelacă în vacanţă, nici în concediu.

Virusul este în comunitate. Virusul nici nu pleacă dacă votează sau nu votează parlamentul sau opoziţia.

Am constatat că în zona politică, mai ales în aşa-numita opoziţie, apar afirmaţii şi poziţii dintre cele mai ciudate şi nepotrivite pentru această perioadă.

Şi vă spun foarte clar, şi îmi permit să spun, dragi români, feriţi-vă de virus! Au rămas în vigoare măsuri simple de bun-simţ şi foarte importante.

Masca vă protejează şi îi protejează pe ceilalţi. Distanţa trebuie păstrată peste tot unde se poate. Igiena mâinilor este extrem de importantă.

Noi nu dorim să reimpunem măsuri de restricţie, fiindcă ne dorim să revigorăm activitatea economică, să redăm românilor o viaţă cât de cât normală, dar această nouă normalitate nu poate să fie un succes fără respectarea acestor norme minimale.

Cred că sunt norme minimale, dar epidemiologii ne spun că sunt foarte, foarte importante, aşa că, dragii mei, vă rog să le respectaţi.”

Mai departe, şeful statului a comentat anunţul PSD cu privire la sesizarea CCR pentru că Guvernul nu a mai cerut un vot în Parlament pentru prelungirea stării de alertă.

„Guvernul a procedat exact conform legii şi dacă cineva din Parlament este de altă părere, are dreptul constituţional să ceară o verificare, dar, după părerea mea, felul în care a procedat guvernul este şi corect, şi legal, şi oportun

Sunt măsuri absolut importante cele pe care le-am menționat și este o abordare și utilă, și corectă, și de bun simț, iar abordarea așa-zisei opoziții din Parlament mi se pare că se bazează pe o exagerare de tip electoralist. Ei, practic, fac scandal de dragul scandalului și încearcă să mai prindă câteva voturi.

Practic, PSD, prin această atitudine, nu face decât să inducă nesiguranță în populație într-o perioadă în care oamenii trebuie să fie siguri că lucrurile care sunt făcute de autorități sunt corecte – și sunt – și să respecte măsurile care au fost impuse”, a completat liderul de la Cotroceni.

Amintim că joi, în urma comunicării Grupului de Comunicare Strategică, în România au fost raportate 320 de cazuri noi de infectare cu coronavirus

Pe teritoriul României au fost confirmate 23.080 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus).

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 16.308 au fost declarate vindecate și externate.

Până astăzi, 1.473 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. În intervalul 17.06.2020 (10:00) – 18.06.2020 (10:00) au fost înregistrate 22 decese (12 bărbați și 10 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Dâmbovița, Giurgiu, Harghita, Ialomița, Iași, Mureș, Olt, Suceava, Vrancea și București.

Dintre acestea, 2 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 ani, 1 deces la categoria de vârstă 40-49 ani, 4 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 8 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 5 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 2 decese la persoane de peste 80 de ani. Toate decesele sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

Transcript realizat de Rador