Evenimentul Zilei > Politica > Iohannis îl traduce pe Iliescu pe tema închisorilor CIA: „Se referea la un birou!”
Iohannis îl traduce pe Iliescu pe tema închisorilor CIA: „Se referea la un birou!”

Iohannis îl traduce pe Iliescu pe tema închisorilor CIA: „Se referea la un birou!”

Președintele a declarat într-un interviu acordat televiziunii publice germane ARD că nu are informații despre existența unor centre CIA în România și că va ataca la CCR modificările la Codul Penal și Codul de procedură penală

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu deține informații privind existența unor închisori ilegale ale CIA în România, precizând că Ion Iliescu a avut o exprimare neclară și că acesta se referea la faptul că și-a dat acordul pentru un birou al CIA, care există și în prezent.

„A fost un mod de exprimare greșit. M-am interesat după aceea (…) El ( Ion Iliescu – n.r.) a spus că și-a dat acordul pentru un birou CIA. El există și astăzi și este un birou mic al CIA, unde cei de la CIA și din serviciile noastre se întâlnesc, colaborează. Nu este vorba de o închisoare a CIA, e mai degrabă un centru de cooperare, deci complet diferit de ceea ce au înțeles unii. E păcat că exprimarea a fost cumva neclară și s-a ajuns la această concluzie”, a spus președintele Iohannis, într-un interviu acordat postului german de televiziune ARD.


FOTO: Ion Iliescu a declarat acum o lună că a aprobat o locație a CIA în România„Lupta împotriva corupției nu e un hobby”

Totodată, Klaus Iohannis a spus că se gândește foarte serios să atace la CCR modificările făcute de Parlament la Codul Penal și cel de Procedură penală. „Nu doresc ca astfel de legi să fie modificate în această fază intensivă a luptei împotriva corupției. Mai târziu, peste câțiva ani, când sper eu că numărul cazurilor de corupție se va reduce foarte mult, atunci se va putea discuta”, a declarat Iohannis. În replică, Ioan Chelaru, a declarat, pentru Evenimentul Zilei, că președintele nu va putea ataca această lege la CCR pentru că nu ar avea un temei legal, iar declarația a fost pripită, având în vedere că Senatul nu este Cameră decizională.

Șeful statului a mai spus că lupta împotriva corupției nu este un hobby pentru el și pentru alții, ci o necesitate absolută pentru dezvoltarea României.

Președintele a mai precizat că nu-i cunoaște pe cei de la Holzindustrie și că este „o idioțenie totală” ideea că el ar face lobby pentru o companie austriacă. „Această idee a apărut pe scena politică pentru că eu am origine germană, deci cumva și austriacă. Nu are nimic de-a face cu realitatea”, a precizat Iohannis.

Pasaje din „Primul pas”

Șeful statului se pregătește să lanseze cea de-a doua carte. În cea mai mare parte a volumului „Primul pas”, el a scris despre alegerile prezidențiale. Vă prezentăm câteva pasaje:

● „În cazul în care Victor Ponta ar fi câștigat alegerile, convingerea mea este că lupta anticorupție ar fi încetinit. Nu am nicio îndoială că legea amnistierii ar fi fost promulgată”.

● „Campania lui Ponta a debutat zgomotos, cu mii de susținători aduși și cu o avalanșă de baloane roșii. Cu baloanele au rămas.”

● „Am descoperit, în toamna trecută, o mulțime de rude despre care nici nu am știut că există, dar care ne căutau ca să ne consilieze.”

● „Carmen a fost aceea care a preluat toate îngrijorările și sfaturile venite din toate direcțiile. Și nu au fost puține.”