Săracu’ Iohannis! Editorial de Horia Alexandrescu

Săracu’ Iohannis! Editorial de Horia Alexandrescu

Că președintele Iohannis se simte foarte confortabil la Cotroceni ne-a confirmat-o el însuși. Deși nu cred că se mai îndoia cineva de confortul sporit pe care fostul primar al Sibiului și-l dorea și nu s-a sfiit să și-l asigure odată cu dobândirea calității de flotant în Capitală! E drept, a trebuit să renunțe la BMW-ul alb cu care circula de colo-colo prin urbea sa natală, întrucât Mercedes câștigase licitația pentru noua limuzină prezidențială, avansând o ofertă infinit mai mică decât cea a firmei bavareze.

La numai 80.000 de euro (plus TVA, natürlich!), firma Mercedes asigura și scaune de piele, prevăzute cu masaj la locurile din spate, opțiune tentantă pentru orice lider care se respectă. Și, când te transporți cu o asemenea limuzină, nu se face să-ți mai atârne nădragii pe pantofi, ca la Sibiu, drept care îți comanzi urgent și niște haine mai acătării, nu-i așa? Ba bine că nu!

Dar cu locuința de serviciu cum rămâne? Noul șef de stat a ales Vila Lac 3, ridicată boierește de Gheorghiu Dej, dar în care Ceaușescu a refuzat să locuiască, la fel cum vor refuza ulterior și Iliescu, și Emil Constantinescu. A spart gheața abia Traian Băsescu și, după părerea mea, Iohannis a ales-o anume ca să-l evacueze din ea pe fostul președinte, cu tot cu grădina sa de zarzavat pe care și-o înjghebase în curte !

Zis și făcut, dar nu înainte de a-i mai spori și ăsteia confortul, mai cu un zid sau fără, apoi cu una-cu alta, iar mai nou și cu un teren de tenis, musai cu nocturnă. Mă mir însă că RAPPS-ul nu a defrișat încă perimetrul (ca la vila din Neptun!), pentru a asigura locatarului și luxul unui teren de golf, măcar cu 9 găuri!, ultima sa opțiune nobiliară. Nu de alta, dar ce ne facem dacă Donald Trump soseşte în septembrie la Summitul Celor 3 Mări și, aflând că Administrația Prezidențială de la București n-a avut banii necesari pentru acoperirea cheltuielilor, profită de prilej pentru a se consola cu o partidă de golf? Și cu cine să joace, cu ambasadorul Hans Klemm, care-și face bagajele, sau cu Klaus Iohannis, despre care a aflat că își exersează periodic loviturile cu crosa, la găurile de la Pianu sau Teleac, după investiția mondială în clubul de golf al crescătorului de găini de la Alba Iulia?!

Ne puteți urmări și pe Google News

Semnalul de alarmă pe care l-a tras instituţia prezidenţială după anunțul rectificării bugetare, care i-a ras vreo 10 milioane din bugetul oricum prea umflat, a oferit opiniei publice o serie de noi indicii privind cotele la care Klaus Iohannis are grijă să-și ridice non-stop confortul prezidențial. Cifrele vorbesc de la sine și demonstrează că, după ce bugetul lui Traian Băsescu a fost de 28,3 milioane în 2015 (din care a cheltuit doar 25,7), odată cu venirea lui Iohannis același buget a fost pur și simplu…dublat, la exact 56,3 milioane, în 2016, din care a și cheltuit 48,2 milioane!!! Cum a devenit posibil un asemenea dezmăț financiar? Simplu, prin voia „guvernului meu”, cu Dacian Cioloș instalat pe 17 noiembrie 2015 la Palatul Victoria, exorbitantele cheltuieli fiind justificate prin… primenirea parcului auto de la Cotroceni. Că doar Mercedesul cu masaj pe scaunele din spate nu putea defila singur, în fiecare weekend pe traseul București-Sibiu și retur!

Bugetul alocat anul acesta Cotrocenilor era de 57,5 milioane, din care s-au cheltuit până acum, în august, doar 26,0 milioane, drept urmare apreciindu-se că o reducere cu 10 milioane asigură Președinției cheltuielile necesare până la finele anului, inclusiv pentru găzduirea Summitului Celor 3 Mări, de la București. Ca și pentru deplasările externe ale președintelui, care mai tânjește acum și după o aeronavă prezidențială, altfel necesară, dar până la achiziționarea căreia a tot călătorit cu avioane închiriate de la TAROM sau de la companii private.

Cert este că reducerea bugetului prezidențial la rectificare este perfect justificată, iar redirijarea banilor rezultați spre sănătate, pensii și salarii s-ar fi cuvenit nu contestată vehement de şeful statului, ci dimpotrivă, salutată de cel care nu scapă niciun prilej de a deplânge nivelul de trai al populației, inclusiv al băieților cu brațe vânjoase, din Ferentari, vorba lui Liiceanu (patronul post-decembrist al fostei Edituri Politice)!

Cu siguranță, suntem departe de standardele de trai ale europenilor și e clar că mai avem de tras, dar cred că, pentru lămurirea populației în privința cheltuirii banului public, ar trebui să înființăm și noi un arbitraj de genul „Sfatului înțelepților” din Germania.

Aleg acel model, cu speranța că președintele Iohannis ar putea afla (de la Mutti) cum funcționează, de peste 50 de ani, cei 5 consilieri economici ai cancelarului Germaniei. Economiști de vârf, total apolitici, cu un mandat de 5 ani și o sumă atribuită anual de 1,7 milioane de euro, acești 5 înțelepți, aleși de guvern și validați de președinte, arbitrează toate cheltuielile statului și nu iartă nimic din ceea ce ar putea fi în neregulă. Îmi amintesc chiar de o situație în care un ministru a decontat un zbor privat cu avionul, fiind obligat apoi să scoată banii din buzunar, iar ulterior să și demisioneze!

Cum ar putea evalua însă un asemenea Sfat al înțelepților rectificarea noastră bugetară de acum, bugetele deșănțate de care a beneficiat Administrația Iohannis și toate celelalte cheltuieli pentru satisfacerea poftei de lux a acestui președinte, trecut prea brusc de la macrameuri și peștișori de sticlă, la paltonul azvârlit cu aroganță brutală pe Mercedesul prezidențial? Un președinte care se declară liberal, deși a lucrat numai la stat, săracu’, chivernisindu-se totuși miraculos din meditațiile la fizică, date acum 30 de ani!...