Iohannis, față în față cu Dăncilă. Se vor lua decizii importante. Ce se va întâmpla cu ședintele de Guvern

Iohannis, față în față cu Dăncilă. Se vor lua decizii importante. Ce se va întâmpla cu ședintele de Guvern

Președintele Klaus Iohannis a transmis, zilele trecute, că îi dă dreptate premierului Viorica Dăncilă și că dorește și el pace politică. Șeful statului a cerut, însă, să participe la ședințele de Guvern. Până la întrunirea Executivului, cei doi vor sta față în față la ședința CSAT de miercuri.

Ședința CSAT de săptămâna trecută a fost suspendată de Klaus Iohannis și va fi reluată astăzi.

„Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care a avut loc marţi, 11 decembrie a.c., a fost suspendată de către Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, la solicitarea membrilor Consiliului, având în vedere faptul că ordinea de zi a cuprins tematici importante referitoare la apărarea ţării şi securitatea naţională, fapt care a generat discuţii prelungite", transmitea Administraţia Prezidenţială.

Pe ordinea de zi s-a aflat planul de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2019-2028, planul de întrebuinţare a Forţelor Armate ale României care se trimit la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2019, Planul Naţional de Priorităţi Informative pentru anul 2019 şi programul de activitate al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru anul 2019.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat, marți, că întâlnirea CSATde săptămâna trecută a fost foarte bună, însă a spus că ordinea de zi a fost suplimentata, și nu s-a discutat despre bugetul pentru anul 2019, fiind nevoie de avizul CSAT în domeniul apărării. „O să fie o discuție la servicii și la alte instituții. Dacă sunt sume justificate se aprobă, dacă vin sume nejustificate, nu ai voie, ca ministru de Finanțe, să aprobi. Discutia va fi mâine în CSAT. S-a amânat că a fost un punct pe ordinea de zi la care a fost o discuție mult mai în detaliu, ceea ce e foarte bine. Am fost mulțumit. Au fost și câteva pauze, ceva inedit, am încercat chiar și să dezgheț un pic atmosfera. La CSAT nu avem voie să avem orgolii personale, trebuie să mai și zâmbim. Nu mă aștept să fie probleme pe bugetele serviciilor", a declarat Teodorovici la Antena 3.

 

Klaus Iohannis a anunțat, marți, că va participa la ședințele de Guvern, ca urmare a apelului făcut de premierul Viorica Dăncilă de pace și consens. Șefa Executivului a transmis că dacă pe agenda ședinței Guvernului vor fi proiecte care se referă la probleme de interes național privind politica externă, apărarea țării, asigurarea ordinii publice, îl va anunța pe Klaus Iohannis. Șeful statului a zis, însă, clar și răspicat: „Voi merge la ședințele de Guvern”.

La începutul săptămânii, șeful statului i-a cerut premierului să-i trimită ordinea de zi a fiecărei ședințe de Guvern, cu 24 de ore înainte de reuniunea Executivului. În replică, mai mulți social-democrați au transmis că nu îi va fi satisfăcută cerința lui Iohannis. Astfel, șeful statului s-a hotărât să acționeze și i-a cerut premierului ca în ședința de săptămâna aceasta să apară pe ordinea de zi subiectului protejării drepturilor și intereselor cetățenilor români aflați în Marea Britanie.

Demersul președintelui vine în contextul în care social-democrații discută, tot mai des, în spațiul public despre posibilitatea ca Guvernul să dea o Ordonanță de Urgență pe amnistie și grațiere. „O astfel de Ordonanță, de amnistie și grațiere, ar fi o eroare foarte gravă pentru România”, a spus președintele. Duminică, la Consiliul Național al PSD, Liviu Dragnea a dat de înțeles că o OUG este necesară. „De ce cuvintele de exemplu, amnistie sau graţiere reprezintă o blasfemie. Când se vorbeşte în România despre amnistie şi graţiere, e ca şi cum am vorbi că avem vreo bombă atomică şi ne gândim dacă o folosim sau nu împotriva UE şi a lumii. Eu nu mă tem să folosesc aceste cuvinte", a spus Liviu Dragnea.

Pentru participarea la ședințele Executivului, pe lângă dorința Vioricăi Dăncilă de a face pace politică, Klaus Iohannis a invocat și preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene de către România, începând cu 1 ianuarie 2019. „Ne pregătim pentru Președinție, și chiar dacă suntem pregătiți, lucrurile nu vor fi absolut deloc simple. Pe de altă parte, am constatat din partea doamnei Premier o dorință de colaborare, ca să zic așa. În repetate rânduri, m-a invitat să colaborăm. Iată că voi colabora. Voi merge la ședințele de Guvern”, a declarat președintele.