În discursul pe care l-a susținut președintele Klaus Iohannis a făcut apel la solidaritate în relația de parteneriat strategic cu SUA, în relația cu statele Uniunii Europene precum și cu statele care împărtășesc aceleași valori, democrație, stat de drept, liber schimb, respect pentru drepturile omului.

„Pentru România, răspunsul la aceste provocări este unul singur: Solidaritate! Solidaritate în relația bilaterală de Parteneriat Strategic cu Statele Unite ale Americii. Solidaritate în cadrul Uniunii Europene. Solidaritate în relația transatlantică. Solidaritate între și cu statele ale căror valori derivă din principiile care fundamentează o ordine globală deschisă și prosperă: democrație, stat de drept, relații comerciale libere și corecte, protejarea categoriilor vulnerabile, respect pentru drepturile omului și dreptul internațional”, a declarat președintele.

Președintele Klaus Iohannis a amintit de vizita pe care a făcut-o la Casa Albă, anul trecut, și despre întâlnirea pe care a avut-o cu Donald Trump, dând asigurări că România va fi întotdeauna un partener strategic și un prieten ferm al SUA. Klaus Iohannis a declarat că România rămâne puternic angajată în sprijinul unei relaţii transatlantice puternice şi solidare.

„România rămâne puternic angajată în sprijinul unei relaţii transatlantice puternice şi solidare, bazate pe relaţii bilaterale solide între SUA şi partenerii săi europeni, o alianţă nord-atlantică dedicată securităţii indivizibile a membrilor săi şi cooperării cu UE”, a spus şeful statului la recepţia Ambasadei SUA cu ocazia Zilei Independenţei.

De asemenea, șeful statului a precizat că actuala pandemie de coronavirus a pus la încercare relațiile dintre statele lumii, însă a demonstrat tuturor importanța parteneriatelor și alianțelor puternice, bazate pe valori comune, responsabilitate și empatie.

„Comunitatea noastră de valori și de securitate conferă o dimensiune specială relației dintre Statele Unite ale Americii și România, parteneriatului transatlantic, precum și cooperării în cadrul familiei globale de democrații. Ne furnizează un punct unic și comun de referință, care să ne ghideze acțiunile comune”, a mai spus președintele, după care a continuat:

„Domnule ambasador Zuckerman, vă asigur că Statele Unite vor avea mereu în România un aliat strategic și un prieten ferm, dedicat unei cooperări strânse în plan transatlantic, conform valorilor și intereselor noastre comune!”

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban au participat la recepţia oferită de Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti cu ocazia aniversării Zilei Independenţei.