Evenimentul Zilei > Politica > Iohannis: După negocieri complicate, România a obținut 79, 9 miliarde de euro
Iohannis: După negocieri complicate, România a obținut 79, 9 miliarde de euro

Iohannis: După negocieri complicate, România a obținut 79, 9 miliarde de euro

După Consiliul European de la Bruxelles, acolo unde s-a negociat împărțirea fondului de peste 750 de miliarde de euro, președintele Klaus Iohannis a anunțat câți bani a obținut România.

„Am ajuns la un acord. Am ajuns la un acord foarte important pentru Europa, un acord extrem de important pentru România. Iată că după discuții foarte complicate, după negocieri foarte complicate, după patru zile și patru nopți de negociere am obținut pentru România o sumă impresionantă: 79,9 miliarde de euro pentru proiectele europene – negocieri care ne permit acum să trecem la etapa următoare.

Vom folosi această sumă de 80 de miliarde pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, școli, pentru a moderniza marile sisteme publice. Este de asemenea foarte important de știut că o parte semnificativă din acești bani vor fi folosiți pentru relaxare, pentru revigorare economică.

Repet: 79, 917 miliarde, deci 80.000 de miliarde de euro vom folosi pentru a pune în practică pe de o parte planul pentru bugetul multianual 2021-2027, un plan la care lucrăm împreună cu guvernul deja din ianuarie și în cel mai scurt timp va fi finalizat pentru a fi pregătiți să începem implementarea, iar pe de altă parte lucrăm de o vreme bună deja la planul național de relansare, care va fi prezentat Comisiei  Europene pentru a primit fondurile pentru relansarea economică.

Iată deci că până acuma ne-am pregătit bine, am obținut un rezultat frumos, încă o dată: este o zi importantă pentru România, o zi importantă pentru proiectul european și vom merge mai departe, fiindcă acești bani trebuie folosiți pentru reconstrucția României”, a declarat Klaus Iohannis.

Consiliul European de la Bruxelles

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene au convenit asupra unei formule ce condiţionează acordarea fondurilor UE de respectarea statului de drept. Compromisul a fost acceptat în noaptea de luni spre marţi în timpul negocierilor maraton de la Bruxelles, începute vineri, la care participă şefii de stat şi de guvern din cele 27 de state membre.

Decizia a eliminat un alt obstacol în direcţia acordului privind fondul de redresare economică de urgenţă post-coronavirus menit să reducă daunele provocate de pandemie, dar nu s-a ajuns încă la un acord asupra pachetului general pe termen lung.

Condiţiile privind conectarea acordării fondurilor UE la respectarea normelor fundamentale ale Uniunii, inclusiv respectarea statului de drept, au fost prezentate de prim-ministrul leton Krisjanis Karins şi au fost ulterior acceptate de liderii tuturor statelor membre, potrivit informaţiilor furnizate dpa de diplomaţi UE, potrivit DPA.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: