„Da, am solicitat agenda. Cred că trebuie să vedem lucrurile un pic în perspectivă. Ne pregătim pentru preşedinţie şi, chiar dacă sîntem pregătiţi, lucrurile nu vor fi absolut deloc simple. Pe de altă parte, am constatat din partea doamnei premier o dorinţă de colaborare, ca să zic aşa. În repetate rânduri m-a invitat să colaborăm. Iată că voi colabora, voi merge la şedinţele de guvern!”

E doar un pretext pentru a putea fi prezent la Palatul Victoriei și prin privirile sale pătrunzătoare (doar atît ar putea proceda constituțional) s-o intimideze atît de tare pe Viorica Dăncilă încît aceasta să uite că-l are șef pe Liviu Dragnea și să renunțe la Ordonanță ?

Nu cred.

Klaus Iohannis știe mai bine decît noi toți (au avut grijă băieții să-l informeze) că Guvernul nu va da în veci o Ordonanță privind amnistia. Amenințarea cu ordonanța e o fluturare prin fața baronilor de către Liviu Dragnea a unei făgăduieli deșarte, menite pe de o parte a-i asigura șefia în PSD, pe de alta, a-i ține în lesă pe baroni. Dacă ne gîndim la interesul de viață și de moarte nu numai al Sistemului, dar și al Puterilor Garante, ca amnistia să nu fie dată, vom pricepe că o negustorie cu Liviu Dragnea e posibilă. El se face că dă Ordonanța, dar n-o dă, iar Băieții îl iartă de pușcărie, ba chiar îi croiesc drum spre candidatura la prezidențiale, benefică pentru Klaus Iohannis, după trucul de la noi cu Vadim concurent al lui Ion Iliescu sau cel din Franța cu Marie Le Pen, contracandidata lui Macron. E o soluție ieftină, cea mai ieftină pentru Sistem și pentru Puterile Garante. Dacă ne gîndim la ce ar însemna pentru Sistemul instituțiilor de forță amnistia, negustoria cu Liviu Dragnea chiar merită. Ce mare lucru să-i aranjezi o achitare față de ce nenorocirea pentru sergenții majori mesianici care ar fi amnistia. Își imaginează cineva cear însemna pentru Sistem că, după ce s-a dat peste cap să-l scoată din joc pe Adrian Năstase, acesta să poată reveni în politică? Mare brînză să-l salveze pe Liviu Dragnea! La o adică l-ar putea promova pe Liviu Dragnea și-n turul doi al prezidențialelor. Să fie victoria lui Klaus Iohannis deplină.

O întrebare venită dinspre fătuce s-a referit și la amenințarea lansată tot de Liviu Dragnea duminică seara, în seria de vorbe de ocară, fără nici o urmare în plan practic, de punere a lui Klaus Iohannis sub acuzarea de Înaltă Trădare. Klaus Iohannis a răspuns fără să clipească:

„Este un demers politicianist, care din capul locului este sortit eşecului. Nu poate nimeni să facă o plîngere penală împotriva preşedintelui. Iar pentru înaltă trădare este o procedură foarte complicată parlamentară care, în primul rînd, nu are niciun suport. Este o fantezie a pesediştilor.”

Așadar, Klaus Iohannis nu ia în serios spusele lui Liviu Dragnea. Nici noi nu le luăm. Să revedem din stenogramă momentul care a dat atîta de lucru televiziunilor de știri apropiate de Liviu Dragnea în efortul de a face din el un Hercule al luptei cu Sistemul: „Pe asupra tuturor este Iohannis, care într-un mod prin care trădează interesele României, spune de foarte mult timp că Guvernul României, că România, nu este pregătită să preia președinția Consiliului Uniunii Europene. Asta este act de trădare a intereselor naționale ale acestei țări practicat de Klaus Werner Iohannis. Domnule Drăghici. Domnule Mircea Drăghici, împreună cu domnul Iordache, care este prieten la cataramă cu domnul Iohannis, și cu sprijinul de specialitate a domnului Toader, vor ur… Mariane, mi-ai băut apa. (bea apă) Vă rog ca după anul nou, să depuneți acea plîngere pentru înalta trădare împotriva lui Klaus Werner Iohannis. Sprijin de specialitate, sprijin de specialitate, noi tot ce facem PSD, facem la vedere.”

Dincolo de descinderea bruscă amețitoare de la acuzarea de trădare a lui Klaus Iohannis la acuzarea lui Marian Oprișan că i-a băut apa, se vede din start că indicația dată lui Mircea Drăghici e tot o fantezie dulce ca și ordonanța. Temeiurile acuzării de Înaltă trădare s-ar reduce la unul singur :

Afirmația lui Klaus Iohannis că România nu-i pregătită să preia președinția UE.

Un temei din start lesne de spulberat de Klaus Iohannis:

A susține la un moment dat că România nu-i pregătită poate fi justificată ca o mustrare necesară pentru guvern. Nici vorbă să poată fi considerată Înaltă trădare.

După acea mustrare, Klaus Iohannis n-a obosit să susțină că România e pregătită pentru preluarea președinției. Dincolo de realitatea că PSD n-are în Parlament majoritatea nici măcar pentru a trece Legea Pensiilor, o acuzație de Înaltă trădare fundamentată doar pe o vorbă zisă de Klaus Iohannis ar fi un mare ajutor electoral dat președintelui, în nici un caz o posibilitate reală de a-l pune sub acuzare.

Așadar, singurul argument în favoarea acuzației e o simplă vorbă. Să admitem că din punct de vedere politic n-are importanță întemeierea juridică, așa cum n-au avut nici întemeierile în cazurile de suspendare a lui Traian Băsescu.

Din punct de vedere politic PSD are nevoie însă de transformarea lui Klaus Iohannis într-un dușman de moarte, într-un Diavol, în genul imaginii folosite la suspendarea lui Traian Băsescu. Ce spune în același discurs Liviu Dragnea despre Klaus Iohannis?

Că acesta, ca și liderii PSD, e o victimă a Sistemului:

„Așa, să vorbim puțin și despre Iohannis, nu va mai țin mult dar ne vedem așa rar… ne mai vedem la anul. Am crezut mult timp că președintele Iohannis este păpușarul acestui sistem. Pe naiba, nu e. E doar o păpușă. Nu e păpușarul. Tot ce s-a întîmplat în ultima perioada, m-a făcut să îmi schimb părerea și să mă conving că așa este, este doar o păpușă. El este un președinte șantajat și santajabil, președinte cu cheiță, cînd se intenționează să i se ceară să facă ceva sau să blocheze ceva, se mai uită cineva la un dosar. Și devine foarte docil și devine foarte ascultător și foarte rău cu cine? Cu noi. Cu cei care sîntem la putere care vrem să facem altfel și care vrem să demonstrăm statul paralel.”

Una dintre întrebările sîcîitoare puse de mine în cei 28 de ani de activitate în presa democratică a fost Cum? Temeiul ei stă în necesitatea de a trece prin filtrul verificării critice orice afirmație publică. Potrivit lui Liviu Dragnea, Klaus Iohannis e șantajat ca să blocheze activitatea PSD. El, Klaus Iohannis e un tip de treabă, pîinea lui Dumnezeu cînd vine vorba de PSD, s-ar înscrie și în partid la o adică, numai că se mai uită cineva la un dosar și-l obligă să fie rău cu partidul de guvernămînt. Păi cine se uită? Eduard Hellvig? Augustin Lazăr? Vine directorul SRI la Klaus Iohannis și-i spune: Știm că nu vreți să blocați activitatea Guvernului. Noi vă cerem însă s-o blocați. Dacă nu, vă scoatem dosarul.

Bogdan Iacob a remarcat pe InPolitics. ro grija lui Liviu Dragnea de a reduce pe Băieții răi din Servicii la un procentaj infim, restul lucrătorilor, în frunte cu conducerile fiind de treabă, patrioți, oameni care-și dau viața pentru patrie. Din discursul lui Liviu Dragnea de duminică seara: „99% din ofițerii SRI, 99% din ofițerii SIE, nu numai că sînt buni patrioți. Și-au riscat și își riscă viața în continuare pentru România. Problema este la 1% care vor să îi ducă în altă direcție.”

Să fie acești băieți răi, într-un procentaj de 1 la sută, cei care-l șantajează pe bietul Klaus Iohannis?

Se înțelege că teza cu șantajatul nu poate fi decît în favoarea lui Klaus Iohannis. Una e să fie prezentat maselor PSD-iste drept cel care conduce Sistemul, Dușmanul, Arogantul, Dictatorul, și alta e să-l prezinți ca pe o Biată Victimă, ca pe un om de treabă, dar pe care îl șantajează cei 1 la sută din Servicii cu dosarul ca să fie rău cu PSD.

Cum să nu se amuze Klaus Iohannis la vorba cu înalta trădare?

 

Te-ar putea interesa și: