Evenimentul Zilei > Politica > Iohannis, despre PROTESTE din România în presa străină: „La noi s-a întâmplat ceva remarcabil”
Iohannis, despre PROTESTE din România în presa străină: „La noi s-a întâmplat ceva remarcabil”

Iohannis, despre PROTESTE din România în presa străină: „La noi s-a întâmplat ceva remarcabil”

Într-un interviu dat publicației italiene La Repubblica, Klaus Iohannis s-a lăudat cu protestele din România au demonstrat că că lupta anticorupție nu se realizează doar la nivel instituțional, ci și la nivel de populație.

Președintele României spune că a ieșit în stradă alături de români pentru a apăra statul de drept, pentru justiție și dreptate. "Acum mai mult ca oricând trebuie să rămânem uniți și să recâștigăm încrederea cetățenilor. Sunt convins că putem depăși împreună această perioadă de incertitudine, înțelegând mesajul clar de coeziune transmis de Declarația de la Roma. Dincolo de divergențele în privința modului de integrare, se evidențiază dorința tuturor de a continua acest proiect de succes. Oamenii continuă să se recunoască în valorile pe care a fost fondată Uniunea Europeană. Este misiunea noastră să demonstrăm că avem viziune pentru a duce mai departe proiectul comun și să recâștigăm încrederea în viitorul unei Europe unite. Așa putem combate tendințele eurosceptice, xenofobe și radicale", a declarat Iohannis.

În ceea ce privește viziunea țărilor din Grupul de la Vișegrad, Klaus Iohannis declară că România vrea "o Uniune Europeană solidară în acțiunile sale interne și externe și capabilă să aibă un rol cheie la nivel global".

"Nu cred că De Gasperi, Schumann, Adenauer, Monnet, Spinelli ar fi preferat o Europă cu mai multe viteze sau cu cercuri concentrice. Tratatul de la Roma a dorit să pună bazele unei uniuni mai strânse între popoarele Europei. Declarația de la Roma este un document politic ce definește o viziune comună asupra direcției în care vrem să ducem proiectul european în viitor (…). Păstrarea unității celor 27 de state membre trebuie să rămână o prioritate. Într-o lume globalizată, cu numeroase provocări, o Uniune Europeană mai bine integrată oferă cu siguranță perspective mai bune pentru noi toți", a precizat Klaus Iohannis.

În viziunea președintelui, protestele anticorupție au fost dovada supremă a maturității poporului român. "Am demonstrat că am devenit nu doar un model de bune practici în lupta anticorupție la nivel instituțional, dar și exemplu pentru cetățenii altor țări (…). Suntem o democrație încă tânără raportat la alte țări europene, dar la noi s-a întâmplat ceva remarcabil: oamenii au ieșit în piață pentru a apăra statul de drept, pentru justiție și dreptate. Este o dovadă de maturitate a societății civile și o sursă de inspirație pentru cetățenii europeni", a spus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat la summitul aniversar al Uniunii Europene, la Roma.