Bucureșit. Klaus Iohannis trimite în Parlament o lege importantă a cărei prevederi afectează numeroși români. Președintele cere o reexaminare a actului normativ care impune prosumatorilor să stocheze energia produsă.
Președintele consideră că prevederile votate de majoritatate parlamentarilor sunt inoportune și inaplicabile în forma în care au fost adoptate. Legea îi obșigă pe micii producători de energie electrică să-și achiziționeze baterii pentru stocare.
Klaus Iohannis ia apărarea prosumatorilor
Preşedintele a cerut Parlamentului să reexamineze actul normativ care obligă micii producători de energie să-și asigure capacități de stocare. Klaus Iohannis susține că prevederile legii sunt inoportune şi inaplicabile în forma reglementată. Potrivit spuselor sale, obiectivul României este de a deveni o țară neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon. Iar utilizarea surselor regenerabile de energie reprezintă o oportunitate în această direcție
Klaus Iohannis susține că prinlegea adoptată de Parlament care pune piedici micilor producători, România riscă să rateze obiectivul.
„Printr-un amendament care priveşte obligaţia prosumatorilor de a asigura deopotrivă producerea şi stocarea de energie, obiectivul României de a deveni o ţară neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon, inclusiv prin utilizarea surselor regenerabile de energie, riscă să nu mai poată deveni realitate”, spune preşedintele într-un comunicat.
Șeful statului a afirmat că una dintre prioritățile sale au fost promovarea măsurilor menite să asigure securitatea energetică. Drept care, a arătat, s-a constituit, permanent, într-un susținător al reglementărilor tehnice şi legislative care să permită românilor să producă energie electrică. În acest context, a precizat că este foarte important ca energia produsă să fie direcționată în sistemul național.
Micii producători contribuie la securitatea energetică
Klaus Iohannis a mai arătat în comunicatul transmis de Administația Prezidențială că o astfel de abordare este necesară. Micii prosumatori contribuie la creşterea securităţii energetice. El a precizat că până în 2030, România şi-a propus să instaleze o capacitate de energie solară de peste 8 Gigawaţi. O astfel de capacitate ar asigura 24% din consumul final brut de energie electrică din surse regenerabile.
Prin modificările legislative, a arătat Klaus Iohannis, blochează acest proces care până în prezent dădea rezultate bune. Până în prezent, aproximativ 140.000 de prosumatori au instalat capacități de peste 1,7 Gigawaţi de surse de energie. Aceștia se bazează pe tehnologia fotovoltaică. Președintele a remarcat succesul programelor precum «Casa verde fotovoltaice» accesate de cetăţeni,
Iohannis subliniază că prin noua lege, necesară pe fond, există o serie de reglementări inoportune şi inaplicabile. În opinia sa, transferarea întregii poveri financiare asupra micilor producători, obligați să investească în capacități de stocare îi va descuraja să mai producă din surse regenerabile. Aceștia nu vor mai fi interesați să instaleze panouri fotovoltaice.
„Prin stabilirea unui termen obligatoriu pentru prosumatori – 31 decembrie 2027, până la care să achiziţioneze instalaţii de stocare a energiei electrice şi, în lipsa instituirii corelative a unei forme de sprijin din partea statului, se produce şi o discriminare faţă de prosumatorii existenţi”, arată preşedintele Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis explică decizia de returnare a legii
Președintele atrage atenția că prosumatorii nu vor mai fi tentați să pună în funcțiune sistemele de panouri fotovoltaice. Aceasta deoarece nu au suficiente fonduri pentru a achiziționa capacități de stocare. Achiziția unor sisteme de stocare presupune costuri ridicate, iar oamenii vor renunța la instalarea unor sisteme.
În plus, Klaus Iohannis atrage atenția și a riscurilor care pot apărea în cazul amplasării necorespunzătoare a sistemelor de stocare. Totodată arată că multe capacități de producție instalate nu permit racordarea la instalaţii de stocare. Pentru aceasta este nevoie de anumite dispozitive care necesită renunțarea la investițiile din fonduri europene. Or legea obligă menținerea investițiilor pentru o perioadă de cinci ani fără a fi modificate.
Pe cale de consecință, președintele a cerut Parlamentului să reexamineze legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 32/2024 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei.
El cere parlamentarilor să caute soluții legislative care să nu introducă costuri suplimentare pentru pentru prosumatori, pentru achiziția de baterii. De asemenea, cere introducerea unor programe de sprijin pentru prosumatorii existenţi. Astfel, efortul achiziției de capacități de producție și stocare a energiei electrice să nu cadă în sarcina oamenilor.