UPDATE – Tehnologia 5G ține de securitatea țării, a declarat Klaus Iohannis la Londra. Astăzi am reiterat importanța regiunii Mării Negre pentru întregul NATO, a mai spus președintele, care a adăugat că „atitudinea față de Rusia rămâne la fel, însă unii au subliniat nevoie unei îmbunătățiri a comunicării”. „Dar consolidarea flancului estic rămâne prioritară”, a mai spus Iohannis.


Președintele României a dezvăluit subiectele ce vor fi dezbătute în cadrul întâlnirii din Marea Britanie.

Klaus Iohannis a precizat că zona Mării Negre este una cu grad zero de importanță pentru partenerii militari ai României din NATO.

„În ce privește regiunea Mării Negre, care pentru noi este vitală, voi sublinia importanța acestei regiuni pentru NATO și cred că voi găsi multă deschidere fiindcă, tot la inițiativa noastră, întreaga regiune a fost inclusă într-o strategie NATO, special dedicată regiunii Mării Negre și aici vom continua cu succes, iar în ce privește Comandamentul de corp de armată, în principiu, la nivel militar, această ofertă a României, fiindcă despre asta vorbim, a fost acceptată, dar sigur procesul de decizie încă nu este finalizat și continuă. Noi suntem optimiști.

Procesul de reflecție asta urmărește: să găsim împreună strategia cea mai bună pentru NATO pe termen mediu și lung și România este foarte hotărâtă să se implice mult în această discuție!, a declarat Iohannis.

Klaus Iohannis a dezvăluit și ce semnal a tras Donald Trump în cadrul întâlnirii din Marea Britanie. „Este cu siguranță un semnal destul de clar de apreciere pentru cei care alocă 2% pentru Apărare, cel puțin așa am înțeles noi această abordare și, cu siguranță, va fi o discuție foarte bună și în acest cerc, din păcate destul de mic. Suntem un grup relativ mic de țări care alocă efectiv deja 2% pentru apărare.

Sunt, ca să spun așa, mulțumit că avem aceste ocazii de a discuta, și formal, dar și informal, cum am avut ocazia aseară la recepția de la Palatul Buckingham.

Nu cred că putem să ne așteptăm la o vizită în România a lui Donald Trump înainte de alegeri, este în campanie. Dar după alegeri, cu siguranță o să vină”, a declarat Iohannis.