Interpelat, în timpul unei conferințe de presă, referitor la situația politicienilor penali din PNL, președintele Iohannis a dat asigurări că este un subiect care ar trebui să preocupe partidul.
„PNL trebuie să ia atitudine după cazurile Alexe și Chirica. Dacă nu vor lua în câteva zile, voi avea o discuție cu ei. Vom vedea dacă vocea mea mai contează în partid”, a asigurat președintele Klaus Iohannis, în conferința de presă susținută marți, la Cotroceni.
Iohannis: Ar fi cazul să reacționeze politic și PNL-ul
Jurnalist: Nu este prea mult pentru PNL să țină doi 'penali' în funcții publice înalte? Când spun 'penali' am folosit chiar expresia dvs. din trecut.
Iohannis: Da, ar fi cazul să reacționeze politic și PNL-ul. Dacă nu o va face în următoarele zile, voi avea o discuție pe această speță.
Jurnalist: Procurorii au început cercetarea penală față de liberalul Costel Alexe pentru șpagă. Azi a venit rândul primarului PNL Iași. Dinspre PNL e tăcere totală. Unde sunt criteriile de integritate? Nu e prea mult pentru PNL să țină doi penali?,
Iohannis: Ar fi cazul să reacționeze PNL public. Dacă nu o va face, o să am o discuție”, a răspuns.
Jurnalist: Partidul v-a ignorat în legătură cu Alexe. Mai contează vocea dvs. în PNL?
Iohannis: Vom vedea.
PNL aplică dublul standard?
Președintele Iohannis a invocat faptul că PNL are mai mulți membri cu probleme penale în partid, în condițiile în care liberalii au susținut proiectul„Fără penali în funcții publice”, demarat de colegii de coaliție de la USR.
La începutul anului, procurorii DIICOT au început cercetarea penală pe numele președintelui Consiliului Județean Iași, liberalul Costel Alexe, în dosarul șpăgii constând în 22 de tone de tablă. În prezent este cercetat primarul liberal de Iași, Mihai Chirica, anterior membru PSD.
PNL nu a oferit nicio reacție publică, până în acest moment, în cazurile Costel Alexe și Mihai Chirica. Potrivit unor surse DIICOT, primarul Iașiului este inculpat în dosarul în care mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat în vederea obținerii, în mod fraudulos, a unui teren din patrimoniul public, pe care au construit o clădire.