Evenimentul Zilei > Politica > Surse – Klaus Iohannis va participa la Consiliul Național al PNL. Liberalii amână modificarea statutului
Surse – Klaus Iohannis va participa la Consiliul Național al PNL. Liberalii amână modificarea statutului

Surse – Klaus Iohannis va participa la Consiliul Național al PNL. Liberalii amână modificarea statutului

Președintele Klaus Iohannis va fi prezent sâmbătă la Consiliul Național al PNL, unde liberalii vor amâna votul pe modificarea statutului formațiunii politice și vor desemna o echipă politică pentru pregătirea viitoarelor bătălii electorale, potrivit surselor liberale ale EVZ.

Invitația adresată lui Klaus Iohannis de a veni la Consiliul Național a fost făcută de liderul PNL, Ludovic Orban. Participarea la eveniment este certă, au spus cu încredere surse politice pentru EVZ.

La Consiliul Național nu se va mai da un vot pentru modificarea statutului PNL, decizia fiind amânată pentru o sedință ulterioară a conducerii centrale.

La întâlnirea de marți seară, Klaus Iohannis i-a spus lui Ludovic Orban să facă un pas în spate în ceea ce privește modificările aduse statutului PNL. Luni, la ședința conducerii centrale, s-a lăsat cu urlete după ce Orban a operat o modificare prin care poate decapita filialele ale căror lideri nu îl agreează.

Mai exact, preşedinţii de filiale judeţene să poată fi demişi cu votul majorităţii (cincizeci plus unul) membrilor Biroului Politic Naţional. Modificările fac referire la articolul 86 al Statutului PNL care, în forma actuală, prevede posibilitatea demiterii șefilor de filiale judeţene cu două treimi din votul membrilor BPN.

De asemenea, înainte de Consiliul Național, liberalii se vor strange în Biroul Politic Național, pentru a desemna o echipă politică care să pregătească partidul pentru alegerile europarlamentare și prezidențiale, din care va face parte cei chemați la întâlnirea cu Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a încercat o reconciliere a liberalilor, marți seara, și i-a chemat pe Ludovic Orban și pe reprezentanți celor două aripi din PNL, care „au luat lumină”, pentru a putea repune pe făgaș normal partidul, care în ultima vreme șchiopătă.

Surse politice au declarat pentru EVZ că Ludovic Orban a venit la întâlnire, însoțit de mai mulți liberali, și a discutat cu președintele Klaus Iohannis aproximativ două ore. Cei care l-au însoțit pe liderul partidului au fost ex co-președintele PNL, Vasile Blaga, primarul din Suceava, Gheorghe Flutur, primarul Clujului, Emil Boc, dar și cei care l-au contestat vehement pe Orban: liderul senatorilor liberali, Iulian Dumitrescu, senatoarea Alina Gorghiu și președintele organizației București, Cristian Bușoi.

Klaus Iohannis le-a cerut „contestatarilor lui Orban” să nu mai atace conducerea partidului și să respecte rezultatul Congresului Național, de vara trecută, când Ludovic Orban s-a bucurat de votul liberalilor pentru a fi la cârma formațiunii politice. Mai mult, șeful statului i-a cerut grupării disidente, Dumitrescu-Bușoi-Gorghiu, să se ocupe mai degrabă de opoziția față de PSD.

Totodată, șeful statului le-a cerut fostului co-președinte al PNL și primarului din Suceava să pregătească partidul pentru viitoarele bătălii electorale, pentru că în cursa pentru Palatul Cotroceni are nevoie de un partid stabil. Cu alte cuvinte, Iohannis i-a pus în gardă pe liberali și le-a cerut imperativ să facă liniște în partid până la 1 septembrie, spun sursele EVZ.

Pe 23 iunie, președintele Klaus Iohannis a anunțat că este ferm hotărât să candideze pentru încă un mandat la Palatul Cotroceni: „Am luat o decizie importană și vreau să v-o comunic aici, acum, în această dimineață frumoasă. Sunt ferm hotărât să candidez pentru încă un mandat de președinte al României”, a afirmat președintele Klaus Iohannis, la Sibiu

Iohannis s-a asigurat că are liniște în PNL până la alegerile prezidențiale

Pe 11 martie, Consiliul Național al PNL a validat propunerea ca liderul liberalilor, Ludovic Orban, să fie candidatul partidului pentru funcția de prim-ministru, iar Klaus Iohan nis să fie susținut la funcția de președinte al României pentru alegerile din 2019.