Evenimentul Zilei > Politica > Iohannis amenință după cazul Caracal: „Guvernul să ia măsuri sau fac altă majoritate!”
Iohannis amenință după cazul Caracal: „Guvernul să ia măsuri sau fac altă majoritate!”

Iohannis amenință după cazul Caracal: „Guvernul să ia măsuri sau fac altă majoritate!”

Klaus Iohannis, președintele României, a făcut primele declarații referitoare la cazul criminalului din Caracal.

Klaus Iohannis atacă Guvernul după iniţiativele venite ca urmare a cazului de la Caracal. Preşedintele afirmă că Guvernul ar trebui să se gândească dacă nu este autorul moral al situaţiei din judeţul Olt.

Dragi români, încep această declarație prin a-mi exprima regretul profund față de tragedia de la Caracal, în care instituțiile nu au reușit să salveze viețile celor două tinere, curmate brutal.

Sunt alături de familiile îndurerate, și mă alatur românilor care și-au manifestat solidaritatea cu acestea.

În aceste zile am comunicat constant cu autoritățile implicate și responsabile. Instituțiile statului român nu au reușit de aceasta dată să protejeze dreptul fundamental la viață.

Este o realitate sumbră care nu mai poate fi schimbată. Cei responsabili vor trebui aspru sanctionați. De la Interne, de la STS, de la toate instituțiile găsite vinovate. Dar pedepsele, oricât de severe ar fi, nu vor aduce viețile pierdute înapoi.

Trebuie să identificăm toate mijloacele pentru a preveni repetarea unor astfel de tragedii.

Nu mă voi pronunța pe detaliile acestui caz până la finalizarea anchetei.

În mod normal însă, nu ar fi trebuit să ajungem să discutăm un astfel de caz în CSAT. Și resping abordarea politicianistă propusă de Guvernul României, care ar trebui să se gândeasca dacă nu cumva este autorul moral al acestei tragedii. Călcarea în picioare a legilor justiției a fost și este una dintre liniile directoare ale acestei majorități parlamentare.

Am auzit apelurile doamnei premier de a nu politiza acest caz. Ar fi un îndemn bun, dacă ar veni de la oameni onești, care chiar caută soluții pentru rezolvarea situației.

Politizarea MAI este din păcate o realitate în România anului 2019.

Există soluții. La CSAT voi cere prim-ministrului și ministrului justiției să identifice soluții concrete.

S-a ajuns în situatia în care cooperarea dintre Poliție si procurori este deficitară. Iar cel care suferă este chiar cetățeanul român. Acest lucru trebuie rezolvat rapid.

Aceasta nu scuză și nici nu justitifică atitutidinea celor implicați.

Voi cere în CSAT ministrului Justiției să analizeze în ce măsură se impune modificarea competenței materiale a DIICOT, întrucât DIICOT analizează doar crime realizate de grupuri criminale.

Le cer să uite de referendumuri absurde, să-și asume răspunderea, și să adopte soluții. Societatea românească s-a trezit, este implicată și reacționează. Statul român a fost profund slăbit de guvernarea PSD din ultimii ani

Cer Guvernului  să ia măsuri acum pentru că are pârghii, dacă mai are o minimă decență. Le mai cer abrogarea modificărilor legislative aduse legilor justiției și codurilor penale. Este un pas obligatoriu pe care îl cer și românii afectați de efectele cumpliite ale guvernării PSD. Dacă nu o va face acest guvern, voi face o nouă majoritate după alegerile prezidențiale pentru ca drepturile românilor să fie apărate și garantate cu adevărat”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: