Evenimentul Zilei > Politica > Iohannis a promulgat Legea referitoare la INCOMPATIBILITĂȚILE parlamentarilor
Iohannis a promulgat Legea referitoare la INCOMPATIBILITĂȚILE parlamentarilor

Iohannis a promulgat Legea referitoare la INCOMPATIBILITĂȚILE parlamentarilor

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, astăzi, decretul pentru promulgarea Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

Potrivit legii, calitatea de parlamentar este incompatibilă cu exercitarea funcţiilor de conducere şi de membru în consiliile de administraţie ale societăţilor care desfăşoară sistematic şi efectiv activităţi comerciale, inclusiv bănci sau alte instituţii de credit, societăţi de asigurare, financiare şi instituţii publice.

"Calitatea de deputat şi senator este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcţii sau calităţi: funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor la societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990, care desfăşoară sistematic şi efectiv activităţi comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare şi la instituţiile publice", se arată în  proiectul de lege.

Faţă de prevederile actuale potrivit cărora calitatea de deputat şi senator este incompatibilă cu funcţiile de conducere în societăţile comerciale, legea a stabilit incompatibilitatea cu "exercitarea funcţiilor" de conducere în aceste societăţi comerciale care desfăşoară efectiv şi sistematic activităţi comerciale.

Iohannis a semnat, tot astăzi, decretele privind promulgarea Legii pentru aprobarea Contractului-cadru de finanţare dintre România şi Banca Europeană de Investiţii (România UE cofinanţare pentru creştere 2014-2020), semnat la Bucureşti la 15 iulie 2016, a Legii pentru aprobarea Contractului-cadru de finanţare dintre România şi Banca Europeană de Investiţii (România UE cofinanţare pentru mediu 2014-2020), semnat la Luxemburg la 16 iunie 2016, şi a Legii privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 100/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, precum şi a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: