Evenimentul Zilei > Actualitate > Iohannis a promis să se implice în savarea românului condamnat la moarte în Malaezia
Iohannis a promis să se implice în savarea românului condamnat la moarte în Malaezia

Iohannis a promis să se implice în savarea românului condamnat la moarte în Malaezia

Un roman care a participat, în urmă cu două săptămâni, la întâlnirea cu preşedintele României, Klaus Iohannis, la Palazzo della Cancelleria din Roma a declarat că şeful statului a promis că se va ocupa de salvarea vieţii românului Ionuţ Gologan, condamnat la moarte în Malaezia pentru transport de droguri.

Românul Sorin Nedea a postat, astfel, pe blogul său un mesaj către tatăl lui Ionuţ Gologan şi consider că în joc se află viaţa unui om şi credibilitatea preşedintelui.

“Mesaj catre tatal tanarului Ionut Gologan, condamnat la moarte in Malaezia: Curaj si speranta! Presedintele Romaniei a promis ca se va ocupa de salvarea vietii fiului dumneavostra. Suntem foarte multi romani care asteapta un rezultat pozitiv in acest sens”, scrie Sorin nedea, pe blogul său.

El a avut, astfel, ocazia de a-l întreba pe Klaus Iohannis cum se ocupă statul roman de problema românului condamnat la moarte.

“Presedintele Iohannis a promis în fata celor 500 de romani aflaţi la întalnirea cu comunitatea românească că se va ocupa personal de salvarea vieţii lui Ionut Gologan. Mai mult, a afirmat că este in discuţii cu alţi preşedinţi de stat şi se roagă de ei în acest sens”, scrie Sorin Nedea.

“Tot in acea ocazie am ascultat cu atentie discursul Presedintelui: “Voi face lucrurile incet si bine”, a fost una din afirmatiile dansului referitoare la intreaga activitate prezidentiala. Acest concept, universal agreat, in situatia data nu cred ca ar duce la obtinerea rezultatului dorit. Precizand ca Ionut Gologan va fi executat prin spanzurare in luna august, mai raman nici 3 luni pentru a spera intr-un miracol. 3 luni pentru ca Presedintele Iohannis sa contacteze Sultanul Malaeziei si alti presedinti de stat in favoarea salvarii vietii unui tanar de 23 de ani. Vinovat fara doar si poate…. Dar uman vorbind, merita pedeapsa cu streangul pentru ca a transportat amfetamine pentru cateva sute de euro? ESTE OARE PEDEAPSA CU MOARTEA O PEDEAPSA JUSTA INTR-O LUME CIVILIZATA? “Incet dar bine” in acest caz echivaleaza cu zicala “operatia a reusit, pacientul a decedat!”. In toate sensurile. E momentul ca Domnul Presedinte Iohannis sa se grabeasca… Ales prin vot democratic, Presedintele Iohannis a fost privit precum salvatorul poporului roman. Ar fi bine sa se inceapa cu salvarea primei vieti omenesti”, mai scrie Sorin Nedea pe blogul său.

El consideră, totodată, că Iohannis ar trebui să aducă în discuţie salvarea românului în faţa Papei Francisc şi scrie şi despre şansele de success în iniţiativa de salvare a românului.

“Pe data de 13 octombrie 2011 a avut loc un seminariu cu titlul “ Abolirea pedepsei cu moartea in Malaezia”, organizat la Kuala Lumpur de Consiliul Avocatilor impreuna cu o delegatie UE si Comisia pentru Drepturile Omului din Malaezia. Ministrul malaezian Seri Nazri Abdul Aziz a afirmat ca Malaezia se gandeste la eliminarea pedepsei cu moartea, guvernul acestui stat facand eforturi pentru a fi in pas cu o lume mai umana. Fara a minimaliza gravitatea delictelor legate de droguri, in aceasta ocazie s-a pus accentul pe faptul ca nu reprezinta un motiv ca acestea sa fie clasificate printre cele pedepsite cu pedeapsa capitala.

Pe data de 14 iulie 2012 ziarul national malaezian “The Malay Mail” a precizat ca Procuratorul General al Malaeziei evalueaza posibilitatea de a elimina pedeapsa cu moartea pentru curierii drogurilor. Exact situatia lui Ionut Gologan.

Imediat a urmat initiativa statului Singapore care impartaseste aceleasi legi draconice in materie de pedeapse capitale si care a anuntat intentia de a elimina pedeapsa cu moartea in cazul delictelor legate de droguri. In luna martie 2015 in Malaezia au fost gratiate 10 persoane condamnate la moarte pentru delicte legate de droguri”, scrie Nedea.

Totodată, contactat telefonic, avocatul Artin Sarchizian, directorul Societatii Romane pentru Drepturile Omului (SRDO) care se ocupa indeaproape de acest caz, precizeaza că exista două sanse pentru ca Ionut Gologan sa nu fie executat: un acord bilateral intre Romania si Malaezia prin care detinutul roman sa fie transferat in Romania si judecat conform legilor romanesti, sau un act de clementa din partea Sultanului Malaeziei prin care pedeapsa cu moartea sa-i fie comutata.