Criza generată de coronavirus continuă să fie un pericol, astfel că în opinia acestuia trebuie făcut ceva cât mai repede pentru a reporni economia.

Conform sursei citate, Rareş Bogdan crede că avem șanse mari să mergem pe drumul cel bun datorită unor fonduri europene consistente pe care ţara le are la dispoziţie.

„Europa începe să relaxeze măsurile. Sunt zilnic în teleconferință cu colegii mei din Parlamentul European.

Foarte multe țări europene au început să relaxeze, chiar unele cu o situației mai complicată.

România, chiar dacă mulți au anunțat dezastrul după Paști sau de Paști, a făcut față și vreau să felicit românii, pe epidemiologi, pe medici, pe toți cei care au gestionat criza, pe colegii din Guvern și mai ales pe colegii din Ministerul de Interne.

Dacă n-am murit de COVID și am reușit să gestionăm situația, și datorită măsurilor luate de președinte, Guvern și Comitetul pentru Situații de Urgență, putem muri economic.

România nu mai poate face față la încă o lună de economie închisă. Acest blocaj greu de acceptat creează probleme din punct de vedere al PIB-ului și al mișcării economice.

Știu că e mai importantă sănătatea, dar trebuie să ne gândim că România nu are economia Italiei, a Marii Britanii, Germaniei sau Statelor Unite, nu avem nici banii lor.

Avem nevoie ca economia să funcționeze. Președintele și guvernanții și-au dat seama de asta. Cu distanțare socială și anumite reglementări s-a luat decizia.

Faptul că nu am avut infectări masive, că am gestionat această criză, a fost o situație care a relaxat cetățenii și le-a dat speranța că-și pot continua viața.

Eu le spun românilor cu tot dragul că viața nu va mai arăta, cel puțin în primă parte, ca până pe 1 martie.

Această criză COVID poate însemna și o mare mare oportunitate din punct de vedere economic.

Toată lumea vede partea goală a paharului, eu i-am invitat pe toți să vadă partea plină.

La criza din 2008-2009, România avea o rezervă valutară de 5 miliarde euro, azi avem la BNR 35 de miliarde.

Atunci nu aveam acces la bani europeni, acum avem fonduri directe și bani prin cofinanțare.

Avem o situație pe care nu am întâlnit-o în 30 de ani: relocare eocnomia. Europa a realizat că nu mai poate sta dependentă de producțiile din Asia, Orientul Îndepărtat.

Acestea nu mai sunt destinații interesante pentru corporațiile occidentale. Ele sunt nevoite să revină cu capacitățile de producție în Europa.

România trebuie să populeze marile platforme industriale distruse în 30 de ani. Energie, legătură pe cale ferată sau drumuri, forță de muncă ieftină, garanție NATO.

Toate aceste atuuri trebuie să le jucăm grandios, trebuie să devenim principala destinație a relocărilor de producție a marilor corporații occidentale.

Europa a învățat că nu mai poate sta dependentă și nu mai poate juca cu China în felul în care a jucat până acum. Jocul cu China se schimbă radical, atât dinspre SUA, cât și dinspre Europa occidentală. Eeomânia trebuie să devină principalul loc al relocărilor”, a declarat Rareş Bogdan.

În acelaşi context, amintim că prim-ministrul Orban a anunțat joi seara că vor fi deschise spațiile comerciale cu o suprafață mai mică de 15.000 de m2 și cele care au ieșire la exterior.

La fel se va întâmpla şi cu frizeriile, saloanele de înfrumusețare și cabinetele stomatologice.