Specialiștii au declarat că trebuie să ai rețetă de la medicul de familie pentru a beneficia de iodură de potasiu. Aceasta este valabilă doar pentru copii. Pastilele se găsesc în majoritatea farmaciilor din țară.
Iodura de potasiu se distribuie deja în România, în contextul războiului din Ucraina, ca măsură de prevenție în cazul unei catastrofe nucleare. Ministerul Sănătății a aprobat ca aceste pastile să fie gratuite pentru copii. Cu ajutorul lor, tinerii pot fi protejați de cancerului tiroidian.
Părinții trebuie să primească o rețetă de la medicul de familie pentru a beneficia de pastile de iod gratuite la farmacie. Pastilele se primesc după ce se completează un formular.
Iodura de potasiu este distribuită cu câteva măsuri de protecție și instrucțiuni de administrare și păstrare într-un mic pliant editat de Ministerul Sănătății, pe care e bine să le citești și să le păstrezi împreună cu pastila. Ministerul Sănătății a început distribuirea pastilelor cu iodură de potasiu 65 mg. Însă acestea se pot lua de la farmacie doar pe baza prescripției medicale eliberate de medicul de familie. Lista farmaciilor care distribuie gratuit pastilele cu iodură de potasiu este mare.
Iodura de potasiu la copii
Ionii de iod radioactivi se acumulează în glanda tiroidă și pot duce, în timp, la cancer tiroidian. Creșteri ale cazurilor de cancer tiroidian la copii au fost documentate până la 500 de kilometri de locul accidentului nuclear.
Nou-născuții sunt cei mai vulnerabili la efectele iodului radioactiv, iar riscul este de patru ori mai mare decât la celelalte categorii de vârstă. Autoritățile sanitare au transmis un ghid de administrare a iodurii de potasiu la copiii de orice vârstă și al adulții cu vârsta mai mică de 40 de ani. Printre indicații se numără:
- Iodura de potasiu 65 mg se va administra EXCLUSIV la indicațiile autorităților și doar în caz de accident nuclear! Metodele de informare ale autorităților în caz de accident nuclear se vor face prin intermediul radio, TV, mass media sau/și chiar prin intermediul sirenelor de protecție civilă.
- Comprimatul cu iodură de potasiu 65 mg se administrează pe cale orală și poate fi mestecat sau înghiţit.
- Pentru administrare la copii cu vârsta sub 6 ani, doza poate fi zdrobită şi amestecată cu lapte, suc de fructe, miere sau iaurt.
- În cazul administrării la sugari (cu vârsta sub 1 an), doza poate fi dizolvată în lapte, apă, suc de fructe, sau zdrobită şi amestecată cu lapte sau suc de fructe.
- În scopul de a realiza blocarea eficace a absorbţiei radioactive, iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii. În cazul în care administrarea are loc la 4-6 ore după expunere, absorbţia este blocată doar în proporție de aproximativ 50%, potrivit avocatnet.ro