„Săptămâna viitoare vom promova reducerea CAS cu cinci puncte procentuale în discuția cu FMI”, a declarat azi ministrul Finanțelor Publice, Ioana Petrescu.

Impactul bugetar anual va fi de 2,5 miliarde de lei. Dacă măsura se va aplica de la 1 iulie 2014, impactul asupra bugetului va fi de 1,5 miliarde de lei pe acest an. Cu toate acestea, Ioana Petrescu a declarat că nu are în vedere lărgirea bazei de impozitare sau majorarea taxelor și a impozitelor, pentru a compensa reducerea veniturilor din scăderea CAS.

Șefa de la Finanțe a precizat că nu va fi discutată și reducerea taxei pe valoarea adăugată la alte categorii de alimente, cum sunt carnea, fructele sau legumele. Atât producătorii din industria cărnii, cât și cei din segmentul agriculturii ecologice au cerut în repetate rânduri scăderea TVA la 5% pentru aceste produse.

De altfel, chiar și premierul Victor Ponta a precizat în repetate rânduri că susține această măsură. În plus, cu o săptămână înainte de alegerile europarlamentare, prim-ministrul a declarat la postul național de televiziune că Executivul pregateste reducerea TVA la carne din 2015.

„Am dat o mare bătălie anul trecut la pâine și s-a dovedit un succes. În septembrie facem un an de zile și eu zic că putem să trecem la pasul următor. Poate că se așteaptă în primul rând la carne, încercăm să o pregătim pentru 2015, dar eu vreau să ne uităm la legume și fructe, că avem o evaziune mare”, a declarat Victor Ponta.

Totuși, Ioana Petrescu a explicat azi că nu se pot lua decizii analizând rezultate pe termen scurt.

„Cifrele pe trei luni sunt încurajatoare. Însă nu aș extrapola rezultatele, pentru că ceea ce s-a întâmplat în trei luni poate fi o întâmplare”, a precizat Ioana Petrescu, referindu-se la decizia Guvernului de a reduce TVA pe întreg lanțul de producție la pâine, la 9%, din luna septembrie a anului trecut.