Ioana PETRESCU, fostul ministru de Finanțe: CODUL Fiscal mai poate suferi schimbări. Parlamentul poate cere mai mult timp pentru reducerea CAS, TVA etc.

Ioana PETRESCU, fostul ministru de Finanțe: CODUL Fiscal mai poate suferi schimbări. Parlamentul poate cere mai mult timp pentru reducerea CAS, TVA etc.

Reducerea TVA va conduce, potrivit datelor Comisiei Naţionale de Prognoză, la o creştere a consumului cu 0,3 puncte procentuale în 2015, şi cu 0,2 puncte procentuale a Produsului Intern Brut, a spus Ioana Petrescu, fost ministru de Finanțe și consilier al premierului pe probleme economice, într-un interviu.

Potrivit acesteia, la actualul Cod Fiscal s-a lucrat peste doi ani. „S-a început lucrul când era ministru Daniel Chiţoiu, a continuat cât am fost eu ministru şi Darius Vâlcov. În tot acest timp, echipa de lucru de la Ministerul Finanţelor a rămas aceeaşi, de la secretar de stat în jos, şi a existat continuitate tehnică.”,  spus Petrescu, scrie Agerpres.  

Despre criticile Consiliului Fiscal

Aceasta a menționat că majoritatea criticilor aduse proiectului au venit din partea Consiliului Fiscal. „Ce a făcut Consiliul Fiscal şi pe vremea când eram eu ministru şi acum când avem Codul Fiscal este să critice tot ceea ce a făcut Guvernul”, a mai spus Petrescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deși cheluielile cu investițiile au scăzut mult anul trecut, ceea ce a și permis încadrarea deficitului bugetar în țintă, Petrescu susține că a fost vorba de fonduri allocate și necheltuite, care au fost redirecționate la alocarea bugetară.

Despre reticența FMI

FMI a atras atebția că noul Cod Fiscal ar putea conduce la derapaje bugetare. „Toate măsurile de reducere a evaziunii fiscale şi de îmbunătăţire a colectării care s-au luat anul trecut au început deja să dea roade. Şi aici vorbim de plafonarea tranzacţiilor în numerar, pe care am trimis-o în Parlament anul trecut şi acum este Lege. Vorbim de reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, care este menită să ridice la suprafaţă munca la negru, vorbim de neimpozitarea profitului reinvestit care încurajează firmele să îşi declare profitul, vorbim de măsurile antievaziune pe care le-am anunţat împreună cu premierul în decembrie şi deja multe se aplică: obligativitatea caselor de marcat cu jurnal electronic şi Loteria fiscal”.  

Despre efectele reducerii TVA

Petrescu susține că reducerea TVA în panificație a condus la o scădere cu 20% a evaziunii din domeniu, aproximativ 300 de milioane de lei, iar creşterea producţiei fiscalizate a fost cu 18% la pâine şi cu 16% la făină.

„De ce am menţionat aceste lucruri? Pentru că această măsură este cea mai apropiată de reducerea TVA la alimente. Credem că se va vedea în preţ, mai mult ca sigur nu 100%, dar se va vedea o scădere de preţ semnificativă şi, de asemenea, va exista o reducere a evaziunii fiscal”.

Reducerea cotei generale a TVA – impact mult mai mare în buget

„ Impactul asupra bugetului ar fi fost mult mai mare dacă s-ar fi optat pentru reducerea TVA de la 24% la 20%. Eu cred că decizia de a alege reducerea TVA la alimente a fost una corectă. Este bine să ai relaxare fiscală, dar trebuie făcută în mod precaut”.

„ Dacă Parlamentul consideră că aceste măsuri necesită chiar o perioadă mai lungă de timp, noi suntem deschişi la sugestii care pot duce la o relaxare fiscală sustenabilă, dar totul este să o includem în Codul Fiscal”, a mai spus fosctul ministru de Finanțe.