Afaceriştii din Peninsulă aleg să investească în ţara noastră în imobiliare.
Din zona de vest a ţării, criza cu care se confruntă economia mondială se vede parcă cu alţi ochi, mai ales în cazul oamenilor de afaceri italieni. În loc de disponibiliză ri, reduceri de costuri sau de producţie, italienii din Banat vorbesc despre proiecte imobiliare, fabrici noi şi cifre de afaceri de zeci de milioane de euro.
Reprezentanţii comunităţii de afaceri italiene susţin că investiţiile vor creşte considerabil pentru că, deşi se simt şi aici efectele crizei internaţionale, România prognozează pentru anul viitor o creştere de 4,5% a PIBului. În plus, disponibilizările generate de problemele economice vor rezolva şi problema lipsei forţei de muncă, Timişoara având anul acesta o rată a şomajului aproape egală cu zero. În schimb, investiţiile speculative vor fi cele mai afectate de criza financiară.
„Acum vin grupurile mari, serioase“
Barbara Tarullo, ataşatul economic al Consulatului Italiei la Timişoara, susţine că oamenii de afaceri italieni nu au de gând să plece, dar că unii vor fi nevoiţi să se reorienteze. „Dacă până acum erau multe investiţii în producţia de pantofi şi de textile, care erau exportate, acum investiţiile se orientează spre zone precum construcţiile, infrastructura, agricultura şi consultanţa. România are nevoie de infrastructură, de aceea spun că sectorul construcţiilor e unul în care nu se poate greşi. Acum vin în ţară grupurile mari, serioase, cu investiţii consistente“, explică Barbara Tarullo.
Fapt confirmat, de altfel, de investiţ ia grupului italian Cavanaro, care a început săptămâna aceasta construcţia celor mai înalte blocuri din oraş, de 14 şi 16 etaje. Potrivit reprezentantului investitorilor, Constante Azzalini, mare parte din apartamente au fost deja contractate.
Cabral Ceroni, managerul uneia dintre cele mai cunoscute firme de consultanţă din Timişoara, consideră că actuala criză transformă România într-un adevărat El Dorado. Asta pentru că italienii, cuprinşi de panică la ei acasă, vor veni să investească în piaţa imobiliară din ţara noastră. „Aici situaţia e mult mai bună decât în restul Europei. Faptul că România preconizează o creştere a PIB-ului în 2009 de circa 4,5% e imens, dacă comparăm cu Italia, unde creşterea PIB-ului este negativă. Ne aşteptăm în această perioadă să avem foarte mulţi oameni care-şi vor lăsa afacerile în Italia şi vor veni să investească aici. E vorba despre afaceri în producţie, transporturi, construcţii, de grupuri cu cifre de afaceri până în 100 de milioane de euro“, conchide Cabral Ceroni.
Vor avea probleme cei care produc pentru export
Pe de altă parte, Alessio Menegazzo, secretarul general al Camerei de Comerţ italiene din România, avertizează că vor supravieţui doar firmele care vor produce pentru piaţa internă.
„Investitorii veniţi în România ca să producă pentru piaţa internă nu vor avea probleme. Consumatorii români au devenit mai exigenţi, iar aceste firme vor avea unde să-şi vândă producţia. De exemplu, cei care produc încălţăminte sau îmbrăcăminte. Circa 60% din companiile italiene active din România produc pentru piaţa internă. Ceilalţi vor avea probleme“, afirmă Alessio Menegazzo.
PREVIZIUNI
Doar 60% din firme vor rezista
Criza financiară va avea totuşi efecte şi în rândul oamenilor de afaceri italieni, iar cei mai afectaţi vor fi speculanţii şi cei care au credite la bănci. „S-a terminat faza speculativă. Doar investiţiile mari şi puternice vor merge mai departe“, avertizează Cabral Ceroni, managerul unei firme de consultanţă. Şi Carlo Marchegiano, italian stabilit de 14 ani la Timişoara, consideră că nu se vor mai face „bani frumoşi“ din speculaţ ii. „Trebuie ţinut cont că italienii sunt investitori speculatori, astfel că aceia care au câştigat bani făcând speculaţii cu terenuri sau imobile nu se mai pot manifesta. Iar cei care au investit prin credite bancare vor ajunge să-şi vândă proprietăţile în câteva luni. Sunt câştigaţi cei care au investit propriii bani“, este de părere Carlo Marchegiano.
De altfel, şi consultanţii financiari se aşteaptă ca, în maximum şase luni, să apară pe piaţă terenuri şi imobile la preţuri mici, scoase la vânzare de italienii care nu vor mai putea să-şi plătească ratele bancare. La fel de afectaţi vor fi şi micii producători, care se bazau pe exporturi. „Mulţi italieni din industria confecţiilor de încălţăminte spun că se vor muta. Piaţa europeană nu mai are comenzi şi au redus producţia la jumătate“, spune omul de afaceri Cristian Bledea. De altfel, Alessio Menegazzo, secretarul general al Camerei de Comerţ italiene din România, estimează că doar aproximativ 60% din firmele cu capital italian vor rezista.