Investitorii globali pun capăt exodului din China

Investitorii globali pun capăt exodului din China China. Sursa foto: Wikipedia

Investitorii globali se pregătesc să parieze din nou pe China, în cadrul unei schimbări majore a sentimentelor provocate de eforturile Beijingului de a inversa încetinirea economică și de a revigora interesul pe termen lung pentru piețele sale bursiere.

Este încă devreme și puțini administratori de fonduri se așteaptă la un boom al creșterii economice în China prea curând. Dar măsurile guvernului de a atrage mai mulți bani în acțiuni și de a stimula cheltuielile de consum au sporit atractivitatea evaluărilor încă scăzute ale companiilor chineze, au declarat investitorii grupurilor care supraveghează fonduri ale clienților în valoare de peste 1,5 trilioane de dolari.„Vom fi foarte disciplinați, dar în ansamblu considerăm că există mai multe avantaje decât dezavantaje”, a declarat Gabriel Sacks, manager de portofoliu pentru piețele emergente la Abrdn (ABDN.L), deschide o filă nouă, care administrează active în valoare de 506 miliarde de lire sterline (677 miliarde de dolari). El a spus că grupul a cumpărat acțiuni din China „selectiv” săptămâna trecută și va aștepta planuri de politică mai detaliate de la Beijing, în urma unor promisiuni de sprijin economic neobișnuit de sincere, care au generat o creștere bruscă a pieței bursiere în ultimele zile. activitatea fabricilor din China a scăzut pentru a cincea lună consecutiv, iar sectorul serviciilor a încetinit brusc în septembrie, sugerând că Beijingul ar putea fi nevoit să acționeze urgent pentru a-și atinge obiectivul de creștere de 5% pentru 2024. a trecut pesimismul maxim? Investitorii instituționali pe termen lung au rămas în cea mai mare parte pe margine săptămâna trecută, în timp ce fondurile speculative au făcut ca acțiunile chineze să crească pentru a încuraja un stimulent, au arătat datele trimise clienților de strategul Scott Rubner de la Goldman Sachs.

Încrederea în China

Încrederea consumatorilor chinezi a fost puternic afectată de o criză imobiliară care își are originea în măsurile luate de președintele Xi Jinping pentru a stopa creșterea unui cumul de datorii imobiliare riscante estimat la peste 1 000 de miliarde de dolari. Între timp, tensiunile dintre SUA și China au escaladat. Însă investitorii au considerat că situația se schimbă după ce autoritățile de la Beijing au promis că vor cheltui cât este necesar pentru a atinge obiectivul de creștere de 5%. De asemenea, acestea au relaxat unele restricții privind cumpărarea de locuințe, au redus ratele de creditare ale băncilor și au oferit brokerilor fonduri ieftine pentru cumpărarea de acțiuni. „Există o prea mare neconcordanță între evaluările (acțiunilor chinezești) și această îmbunătățire a politicii”, a declarat Natasha Ebtehadj de la Artemis Fund Managers. Ea a adăugat că în ultimele zile și-a suplimentat deținerile de acțiuni chinezești și a luat unele poziții noi. Luni, acțiunile chineze au înregistrat cea mai bună creștere zilnică din 2008 încoace, însă investitorii au avertizat că nu trebuie să se aștepte la noi mișcări pe termen scurt atât de fulminante. „Acesta este un raliu tehnic, determinat de lichidități”, a declarat George Efstathopoulos, un manager de portofoliu cu sediul în Singapore la Fidelity International, adăugând că a fost probabil cauzat în parte de vânzătorii în lipsă care au anulat pariurile pe scăderile prețurilor acțiunilor. „Probabil că există o mulțime de acoperiri în lipsă, probabil că există o mulțime de fonduri speculative care se aruncă pentru a obține randamente pe termen scurt”, a declarat Sacks de la Abrdn, scrie Reuters.

Fondurile de acțiune

Investitorii au retras o sumă netă de 1,4 miliarde de dolari din fondurile de acțiuni din China monitorizate de Lipper până în prezent în 2024, inversând toate intrările din 2023, un an marcat de speranțe neîmplinite pentru o creștere a cheltuielilor de consum după ce s-au încheiat blocajele stricte COVID-19. Efstathopoulos a declarat că va aștepta ca încrederea consumatorilor chinezi să crească înainte de a cumpăra mai multe acțiuni chinezești. Mark Tinker, director de investiții la Toscafund Hong Kong, un fond de hedging, a declarat că ultimele măsuri ale Beijingului au arătat că China ar putea construi o cerere durabilă a gospodăriilor, mai degrabă decât să urmărească o creștere rapidă cu un alt boom imobiliar sau de infrastructură. „O creștere de 5% nu merită dacă tot ceea ce faci este să încurajezi (mai mult) efectul de levier destabilizator”, a spus el.

Ne puteți urmări și pe Google News