Investitorii de retail sunt mult mai optimiști în privința aurului, chiar dacă dolarul încă este puternic, pe măsură ce preocupările privind inflația din SUA cresc.
Spectrum a declarat că indicele său european pentru investitori cu amănuntul (SERIX) a atins un maxim de 116 în ultima lună, indicând optimism în rândul investitorilor față de lingouri, care pot servi drept depozit de valoare în perioadele de turbulențe ale pieței sau de creștere a inflației. Aceasta a fost cea mai mare astfel de citire de la începutul seriei de date, a spus Spectrum.
„După o perioadă de scădere în mai, în care prețul aurului era sub 1.800 de dolari, acum prețul aurului a început să crească”, a declarat Michael Hall, șeful de distribuție la Spectrum Markets. „Având în vedere contextul macroeconomic, nu este o surpriză să vedem investitori care caută să profite de o scădere a prețului aurului pentru a face alocări”.
Vești bune pentru aur
De obicei, aurul tinde să se miște invers față de dolarul american, dar îngrijorarea crescândă cu privire la creșterea globală a inflației a început să atragă investitorii și a determinat ruperea acestei corelații. Indicele dolarului a crescut cu aproape 7% în acest an, în timp ce aurul a câștigat aproape 1%.
Rezerva Federală încearcă să controleze creșterea prețurilor de consum prin lansarea unei serii de creșteri rapide ale ratelor, investitorii de retail fiind precauți și căutând aur ca un potențial refugiu împotriva inflației, arată datele SERIX. „Cu temeri privind inflația, investitorii apelează din ce în ce mai mult la aur ca acoperire”, a declarat Nitesh Shah, șeful departamentului de mărfuri și cercetări macroeconomice pentru Europa la firma de administrare a fondurilor Wisdom Tree.
Creșterea valorii aurului
Consolidând perspectivele economice slabe, Banca Mondială și-a redus previziunile privind creșterea globală în 2022 la 2,9% de la o proiecție anterioară de 4,1%, adăugând că „pentru multe țări, recesiunea va fi greu de evitat”.
Pentru aur, acesta ar putea fi un lucru bun, potrivit strategului de la Commerzbank Daniel Briesemann. „Credem că acest lucru va aduce beneficii aurului pe termen lung, deoarece este probabil să-și dea seama de un depozit de valoare într-un astfel de mediu”.
Aurul se tranzacționa la în jur de 1.850 de dolari. Ulterior, s-a apropiat de maxime record de peste 2.000 de dolari imediat după invazia Ucrainei de către Rusia la sfârșitul lunii februarie, când prețurile mărfurilor au crescut, potrivit Insider.