Proiectul de reabilitare a unei clădiri simbol din centrul Iașiului va deveni realitate în scurt timp. Universitatea Al. I. Cuza a obținut o finanțare europeană în valoare de aproximativ patru milioane euro pentru transformarea acestei ruine.
În scurt timp, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași (UAIC) vor începe poate cele mai importante lucrări de reabilitare din ultimii ani. O clădire simbol ce aparține instituției de învățământ va fi reabilitată complet,. după zeci de ani de stat în paragină. Universitatea A. I. Cuza a obținut, oficial, aprobarea finanțării - prin Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (AD-RNE) - pentru reabilitarea și restaurarea clădirii intitulate Corp E, din Fundație. Investiția este de aproximativ 18 milioane de lei.
Situat pe strada Păcurari numărul 9, Corpul E al Universității Cuza stă să se dărâme. Despre reabilitarea acestei clădiri s-a mai discutat în trecut, însă nu s-a ajuns la vreun consens până când la conducerea UAIC a ajuns prof. univ. dr. Tudorel Toader. Până atunci, cei care au condus Universitatea nu au fost în stare să comunice eficient cu reprezentanții AD-RNE și să ajungă la o soluție pentru demararea acestui proiect. "În zilele următoare, vom semna în parteneriat cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza un proiect pe POR, Axa 10, care are drept scop reabilitarea unei clădiri abandonate de foarte mult timp. Este primul proiect prin POR pe care UAIC îl semnează. În ultimii doi - trei ani am reluat relațiile cu Universitatea Cuza și sunt bucuros să văd că este un interes deosebit pentru dezvoltarea unor astfel de proiecte și parteneriate. Felicit conducerea Universității, cu această ocazie, pemtru că dă dovadă de foarte mult inters și implicare", a declarat Vasile Asandei, director AD-RNE.
Tudorel Toader: ”Mulțumiri celor care au evaluat și finanțat acest important proiect”
Implementarea acestui proiect a fost coordonată de prof. Tudorel Toader la scurt timp după ce a fost ales rectorul universității, în anul 2016. Ulterior, proiectul a fost preluat și adus în stadiul actual de prof. Mihaela Onofrei, rectorul interimar al instituției de învățământ superior. "În primăvara anului 2016, îl invitam pe domnul Vasile Asandei, director general al ADR Nord-Est, să viziteze UAIC, să stabilim posibile forme de colaborare, să îi prezentăm posibile proiecte care ar fi putut fi finanțate prin agenție. După o excelentă colaborare, în organizarea de conferințe și seminarii, ne aflăm în fața semnării unui contract de finanțare, cu o valoare de aproximativ 18 milioane de lei, pentru consolidarea și restaurarea Corpului E al UAIC, clădire de patrimoniu, amplasată la baza Copoului, aflată de peste două decenii în stare de nefolosință și continuă degradare.Mulțumiri celor care au evaluat și finanțat acest important proiect, tuturor celor ce au făcut posibilă realizarea acestuia", a precizat Tudorel Toader.
Conducerea care asigură interimatul Universității susține că acest proiect este doar debutul unor investiții majore. "Semnarea contractului pentru consolidarea, modernizarea și echiparea clădirii Corp E reprezintă un debut reușit al investițiilor majore ale UAIC și, totodată, o recunoaștere a eforturilor depuse în ultimii trei ani. Finanțarea acestui proiect a fost condiționată de existența titlului de proprietate, întabularea clădirii realizându-se tot în anul 2016, precum și de conținutul proiectului în acord cu cerințele axei de finanțare și exigențele specifice evaluării. În vederea pregătirii bunei implementări a proiectului, Universitatea noastră a fost invitată joi, 28 martie 2019, la sediul AD-RNE, la o ședință de instruire, în care se vor aborda chestiuni legate de realizarea procedurilor de achiziții, monitorizarea proiectului, verificarea cheltuieliulor eligibile, publicitatea proiectului", a declarat prof. Mihalela Onofrei, rectorul interimar al UAIC.