Evenimentul Zilei > Actualitate > Investigaţie RISE. Renato Usatîi ar fi comandat asasinatul „bancherului negru”, Gherman Gorbunţov | VIDEO
Investigaţie RISE. Renato Usatîi ar fi comandat asasinatul „bancherului negru”, Gherman Gorbunţov | VIDEO

Investigaţie RISE. Renato Usatîi ar fi comandat asasinatul „bancherului negru”, Gherman Gorbunţov | VIDEO

Un documentar realizat de RISE Project scoate la iveală legăturile pe care Renato Usatîi, liderul Partidului Patria din Republica Moldova, scos din cursa electorală, le are cu lumea interlopă din Moldova, Rusia şi Transnistria.

Documentarul "Asasin în Lege" a fost publicat vineri. Investigația video face legătura între mai multe asasinate la comandă și tentative de crimă comise în patru țări, arătând cum funcționează, în timp real, la frontiera de est a Uniunii Europene, un sistem de crimă organizată cu ramificații la toate nivelurile societății, scrie RISE Project.

Investigaţia a scos la iveală faptul că tenttiva de asasinat a bancherului rus German Gorbunţov, în Londra, act comis de moldoveanul Vitalie Proca, ar fi fost comandată de controversatul lider politic din Republica Moldova, Renato Usatîi.

Investigaţia RISE Project a durat doi ani şi jumătate, iar documentarul face parte din proiectul "A Murderer's Trail", derulat în cooperare cu The Organized Crime and Corruption Reporting Project, o platformă regională de centre de investigații jurnalistice în Europa de Est și Caucaz.

Gherman Gorbunţov, supranmit "bancherul negru" din pricina reputaţiei sale şi a legăturilor cu structurile mafiote, a fost victima unei tentative de asasinat în Londra, în anul 2012, autorul fiind Vitalie Proca, acelaşi om care anul trecut a încercat să asasineze un tânăr cu un Kalaşnikov, în cartierul bucureştean Vitan.

Bancherul a fost împuşcat cu o armă semiautomată în timp ce intra într-un bloc din cartierul londonez Isle of Dogs şi a fost internat în stare critică. Autorităţile londoneze au afirmat la acea vreme că Gorbunţov a fost victima unei tentative de asasinat. Chiar Gherman Gorbunţov a afirmat că Renato Usatîi se află în spatele tentativei de asasinat, însă controversatul politician a negat orice implicare.

În martie 2014, la doi ani de la tentativa de asasinat, Gherman Gorbunţov a fost arestat de poliţia londoenză în baza a trei mandate emise de autorităţile din Republica Moldova, care au cerut extrădarea acestuia. Bancherul era căutat în Republica Moldova pentru o serie de infracţiuni inclusiv: şantaj, tentativă de obstrucţionare a justiţiei, furt şi complicitate în cazul unei tentati de omor asupra lui Usatîi. Infracţiunile ar fi avut loc în anii 2010 şi 2011 şi sunt legate de activitatea lui Gorbunţov în funcţia de preşedinte al Universalbank 

Documentarul RISE Project: