Felii subțiri de blat, număr cu soț, cremă intensă, glazură crocantă, deasupra. Așa arată „Dobostorta”, o rețetă ungurească ce face furori și în România
Povestea tortului Doboș ne duce în Budapesta anului 1884. Dobos Jozsef, unul dintre marii cofetari ai Imperiului, e provocat să inventeze o prăjitură rafinată, care să poată fi și păstrată, şi transportată.
Tortul a fost prezentat în anul 1885, la prima Expoziţie Generală. A fost prima prăjitură cu cremă din unt și ciocolată. În epocă, torturile erau excesiv decorate, cu etaje şi cremă de frişcă, și nu se concepea unt îndulcit.
Împăratul Franz Josef și soția sa, Sisi, au fost printre primii care au gustat tortul botezat cu numele autorului.
Legenda din bucătărie
Crema cu unt a apărut din greșeală, „vinovatul” fiind un uncenic al cofetarului, care a pus zahăr în unt. Maestrul nu a aruncat „crema compromisă”, ci a „salvat-o”, adăugând ciocolată. Rețeta originală a tortului Doboș numără 12 straturi: 6 blaturi, intercalate, de jos în sus, cu cremă de ciocolată, peste ultimul fiind un strat de caramel, cu o picătură de oțet. Dobos a ținut secretă rețeta 21 de ani. În 1906, când s-a retras din activitate, a dezvăluit-o membrilor Asociaţiei Cofetarilor din Budapesta, care au jurat să o păstreze doar în rândul breslei.
Rețeta
Ingrediente: 100 g făină, 100 g zahăr pudră, 6 ouă, 30 g unt (pentru foi), 200 g zahăr pudră, 370 g unt, 4 ouă, 200 g ciocolată amăruie (peste 50% cacao), 35 g cacao, un praf de sare (pentru cremă); 100 g zahăr, o picătură oțet, o linguriță rasă unt (décor).
Preparare: Din ingredientele pentru blat se mixează albușuri cu zahăr pudră. Separat, se mixează gălbenușurile cu restul de zahăr, apoi se încorporează crema de albușuri, se adaugă untul topit și făina. Din compoziția obținută se coc șase foi de tort cu diametrul de 22 cm, la 160 grade C, câte 10 minute.
Pentru cremă se mixează într-un recipient metalic ouăle cu zahărul, 3 minute. Se pune compoziția în baie de aburi, când s-a îngroșat se ia de pe foc și se amestecă. Se topește ciocolata în baie de aburi și se adaugă în cremă. Separat se mixează untul, cacaoa și sarea, iar peste se adaugă crema obținuta anterior, mixând după fiecare adaos. Crema se lasă la frigider cinci minute, apoi se poate întinde peste prima foaie de tort. Deasupra se pune a doua foaie, încă un strat de cremă și tot așa până rămâne o singură foaie. Se îmbracă tortul și pe lateral în cremă, apoi se pune și ultimul blat. Pentru decor se topește zahărul. Când începe caramelizarea se adaugă lingurița cu unt și picătura de oțet, și se amestecă totul rapid. Caramelul se întinde deasupra ultimei foi de tort.