Invazie militară către România? Dezvăluiri șocante despre planurile lui Putin

Sursa: Arhiva EVZ

„O strategie a Rusiei era invazia (militară - n.r.) spre Moldova către România”, a spus Julian Ropcke de la ziarul nemțesc BILD, singurul jurnalist din presa europeană care a reușit să obțină informații exclusive despre planurile președintelui Vladimir Putin în ceea ce privește un eventual război în apropierea țării noastre.

O invazie rusească în Ucraina a fost privită cu mult scepticism la început, însă în prezent îngrijorările se întețesc. Administrația SUA este de părere că trupele rusești ar putea să invadeze în orice moment teritoriului, în timp ce Ucraina transmite mesaje că se află într-o situație „dificilă” din cauza acumulării de militari la graniță. Demersul în cauză este „aproape de final”, a spus Ministerul Apărării din Ucraina.

Oficialii care analizează tensiunile estimează declanșarea unui război în perioada lunii ianuarie - mijlocul lunii februarie 2022. Președintele celui mai mare organism de securitate regional, OSCE, a precizat că scenariul războiului este mai mult decât doar o probabilitate.

Invazia militară în Ucraina implica și apropierea de România

Jurnalistul german Julian Ropcke de la ziarul nemțesc BILD a obținut de la diverse surse din și din afara NATO hărți privind strategii ale Rusiei de a invada Ucraina. Una dintre ele face referire la o trecerea prin Crimeea şi Odessa către vest, spre Transnistria şi spre graniţa României, potrivit poziției reporterului.

„Ceea ce am auzit atunci era că un asalt cu tancuri din Crimeea şi o debarcare la Odesa şi apoi patrularea către vest. Întotdeauna am spus că este o situaţie fluidă şi un scenariu dinamic. Depinde de planurile Rusiei dacă va fi un asalt restrâns sau larg către Transnistria sau Moldova pentru a lega teritoriile ocupate de Rusia cu alte ţări între ele. Acesta a fost subiectul principal, să conecteze diferite foste enclave sovietice între ele”, a spus jurnalistul Julian Ropcke.

Ce ascund planurile lui Vladimir Putin

Azi, Serghei Riabkov, vice-ministrul de externe rus a spus că nu există un risc să atace Ucraina, dar în propoziţia următoare spune că vor face orice să împiedice Ucraina să adereze la NATO. Sunt mesaje mixte. Nu este niciun mesaj clar despre ceea ce vor să facă.

Ceea ce vedem nu este doar asta, ci şi tipurile de echipamente pe care Rusia le trimite la graniţă. Şi vorbim despre estul Ucrainei, de weekendul trecut vorbim şi despre Belarus şi Crimeea ocupată. Şi am auzit următorul lucru de la mulţi experţi, dacă ar fi vorba despre afişarea forţei militare sau un show al forţei ar trimite artilerie, rachete şi tancuri.

Dar ei trimit toată logistica pentru o invazie (militară - n.r.), toată logistica pentru a trece râuri, pentru a repara drumuri si aeroporturi. Aşadar tipurile de echipament şi anvergura desfăşurării de 8 mii de km, de la Vladivostok până în Belarus ne spune multe. Asta spune multe despre ceea ce plănuiesc şi de data aceasta este serios.

„Ar putea ajunge la graniță într-o zi”

Depinde cum privești. La graniţa de est noi am auzit că ar fi 100.000 care ar fi aproape şi când spun aproape mă refer la faptul că e o distanţă foarte mică, nu la un pas, dar aproape la 250 de km. Asta înseamnă că ar putea ajunge la graniţă într-o zi.

Alte 50 de mii de trupe sunt în Crimeea şi din acest weekend avem trupele trimise în belarus. Sunt cifre dinamice pentru că ai văzut mobilizarea de acum. Am văzut imaginile din weekend cu regiuni cu zăpadă din Siberia de la Ulan Ude şi Iacuţia, unde oamenii mergeau la trenuri şi copiii şi mamele îşi luau rămas bun de la soldaţii mobilizaţi.

Aşadar aceste cifre cresc în fiecare zi şi e greu de spus unde merg. Poate merg să se antreneze în sectoarele de vest militare, poate în Belarus, poate în Doneţk sau Lugansk. E foarte greu de spus acum”, a spus jurnalistul Julian Ropcke de la ziarul nemțesc BILD într-o intervenție televizată la Antena 3.