În zilele noastre, lumea pare a fi lovită concomitent de toate plăgile Egiptului. Lăcustele fac și astăzi ravagii, exact ca pe vremea faraonilor, iar în loc de “prefacerea apei în sânge” avem de îndurat pandemia de Covid-19.
Vești înfricoșătoare sunt legate și de o buruiană uriașă, care poate atinge 3-4 metri înălțime. Crește practic peste tot, la marginea drumurilor, de-a lungul râurilor, pe terenuri umede sau la marginea pădurilor. Grav este că seva acestor plante este extrem de toxică și pătrunde foarte ușor în pielea oricui îi atinge tulpina. Chiar dacă e vorba de numai câțiva stropi, arsurile sunt extrem de grave, pentru că, la lumina soarelui, seva se transformă într-un fluid care practic mănâncă din carne. Au fost raportate și cazuri de orbire în rândul celor cărora seva le-a pătruns în ochi.
Situație alarmantă în Rusia
Numai în regiunea Moscovei, aceste plante, numite Brânca Ursului Gigantică (Heracleum mantegazzianu) au ajuns să acopere peste 32.000 de hectare de teren, potrivit statisticilor oficiale. Autorități locale din Rusia spun că se confruntă cu o invazie și nu au, deocamdată, nicio soluție.
Nu a fost încă descoperit niciun agent chimic care să poată eradica aceste buruieni. Fiecare plantă poate produce 10.000 până la 20.000 de semințe ceea ce explică faptul că buruiana se extinde cu mare repeziciune. Deși are o viață de doar doi ani, planta este incredibil de rezistentă. Nu o omoară nici gerul cunplit al iernilor rusești. nici canicula și seceta din timpul verii.
„Sunt doctor și am cunoștințe de chimie. Mai întâi m-am gândit că aș putea eradica plantele folosind substanțe chimice, la urma urmei, oamenii cercetează această plantă de mult timp. Mi-am contactat prietenii care lucrează într-un institut special din Moscova și au venit cu o dubă mare plină de echipamente. Spre uimirea mea, au folosit o dronă special adaptată pentru a pulveriza plantele, deoarece nu au vrut să se apropie de ele. Plantele au fost eliminate în acel an, dar au crescut în primăvara următoare. Părea că nu mai am nicio modalitate de a le opri să-mi ia pământul. Apoi am decis să-mi cumpăr un costum de război biologic complet, cu rezervor de oxigen, și să le tai. Am tăiat toți lăstarii și am plantat în locul lor o iarbă specială, care crește rapid”, mărturisea un localnic a cărui proprietate e fost invadată de aceste buruieni.