Armata Federației Rusiei a anunțat startul unei inspecții inopinate, de 5 zile, prin care este testată pregătirea de luptă a trupelor, înaintea unor exerciții masive derulate în Centrul și Estul Rusiei. Armata rusă are programate, în următoarele săptămâni, aplicațiile de luptă VOSTOK-20018 (EST-2018) în regiunile centrale și estice ale statului întins artificial pe două continente. Aproximativ 3.000 de soldați din China vor participa la exercițiile din regiunea siberiană Zabaikalsk.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu a numit exercițiile cea mai mare pregătire de acțiune a forțelor armate ruse de la Zapad-81, referindu-se la exercițiile de război conduse de URSS în 1981. Ministrul a spus că manevrele armate programate vor avea o anvergură fără precedent, atât ca arie de operațiune, cât și ca număr de forțe miltare. implicate. Vor participa unități și echipamente militare din China și Mongolia (detalii suplimentare aici).

Districtul militar Centru al Rusiei include trupe și structurile militare din Siberia, Ural și Privoljsk, având comandamentul general la Ekaterinburg. Districtul militar Est are roul de a acoperi partea estică a federației, cuprinzând Zabaikalie și Orientul Îndepărtat, cu statul major la Habarovsk, căruia i se subordonează și Flota rusă din Pacific.  Agenția de presă Ria Novosti arată că inspecția inopinată privind pregătirea de luptă a început luni, la ordinul lui Vladimir Putin, în cadrul forțelor din districtele militare Centru și Est, inclusiv în cadrul forțelor aeropurtate și al aviației pe distanțe lungi din Orientul Îndepărtat.