Invazia în Ucraina - Ziua 24. Încă un general rus de top, eliminat. Rușii mai au pot ataca doar 10 zile, după aceea li se termină resursele

Invazia în Ucraina - Ziua 24.  Încă un general rus de top, eliminat. Rușii mai au pot ataca doar 10 zile, după aceea li se termină resursele Serghei Sukharev, general rus. sursa: Odessa Journal

În cea de-a 23-a zi a invaziei ruse a Ucrainei, zona de lângă aeroportul din Lvov din vestul țării a fost ținta atacurilor rusești. La Mariupol, unde au izbucnit lupte în centrul orașului, eforturile continuă pentru a încerca găsirea victimelor în dărâmăturile teatrului distrus miercuri.

Ultimele date de pe frontul din Ucraina. Comandantul regimentului Kostroma al Forțelor Aeropurtate, generalul Serghei Sukharev, a fost ucis. Acest lucru a fost raportat de presa locală, potrivit căreia, pe lângă Sukharev, încă patru militari din regiunea Kostroma au fost uciși în timpul războiului din Ucraina - sergentul major Serghei Lebedev, sergentul Alexander Limonov, caporalul Yuri Degtyarev și căpitanul Alexei Nikitin. Trebuie menționat că în 2014, Serghei Sukharev a condus BTG (Battalion Tactical Group) regimentului 331, care a doborât coloane de militari ucraineni lângă Ilovaisk.

Rachetele rusești au lovit zona din apropierea aeroportului din orașul Lviv, din vestul Ucrainei, vineri dimineață. O fabrică de reparații de avioane a fost distrusă. La Mariupol, armata rusă a anunțat lupte în centrul orașului. Săpăturile continuă în molozul Teatrului acestui oraș, bombardat miercuri de armata rusă, care a adăpostit „peste o mie de oameni”, potrivit municipalității ucrainene.

Președintele american Joe Biden a vorbit la telefon cu omologul său chinez Xi Jinping. Xi i-a cerut lui Biden să lucreze împreună pentru obținerea unui acord de pace, sș-l convingă pe Vladimir Putin. „Criza ucraineană nu este ceva ce am vrut să se întâmple”, a spus șeful statului chinez, potrivit comentariilor transmise de televiziunea chineză.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rușii nu mai au resurse pentru a continua

Consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, Alexei Arestovich a spus că armata rusă va putea ataca încă 10-14 zile. În acest moment, își pierd potențialul ofensiv și se mișcă prin inerție, la Radio Svoboda. Potrivit acestuia, din cei aproximativ 200.000 de ocupanți ruși care au invadat Ucraina, 15.000 au fost uciși, iar alți 18.000-20.000 au fost scoși din luptă.

„În prezent operează aproximativ 60 (grupuri tactice – n.red.), dar sunt legate prin bătălii în toată Ucraina, iar aproximativ 10 dintre ele sunt încă în rezervă. Sunt forțe jalnice pentru o asemenea amploare și intensitate a ostilităților”, a spus consilierul șefului . „Cred că poate mai au 10 zile, poate 14, ca să fie capabili de ostilități active. Apoi, tranziția inevitabilă la războiul pozițional, ei se apără, deoarece sunt acum lângă Kiev”, – a explicat Arestovich. Potrivit acestuia, vor începe bătălii tactice pentru satele mici și pentru consolidarea pozițiilor după aceea. În același timp, întăririle armatei ruse nu există!

„Chiar dacă acum caută să aducă trupe de rezerve, au probleme uriașe cu ele, Rusia și Siria nu au reușit să se adune. Și dacă le vor transfera aici, aceste rezerve nu vor putea schimba fundamental situația. Adică acum se confruntă cu un impas operațional, iar atunci pierderea poate deveni (reală) în două-trei săptămâni”, a spus consilierul șefului PO.

La două zile după bombardarea teatrului din Mariupol, bilanțul uman este incert

La patruzeci și opt de ore de la bombardarea teatrului Mariupol din 16 martie 2022, bilanțul uman este încă necunoscut, în timp ce luptele au ajuns acum în centrul orașului ucrainean asediat de forțele ruse. Cifra de 130 de evacuați anunțată de agențiile de presă vineri la prânz datează de fapt cu o zi înainte. Deocamdată este imposibil să se știe dacă alți refugiați au putut pleca sau să se cunoască numărul de civili prezenți în clădire la momentul exploziei.

„Rapoartele umanitare din aceste zone sunt îngrozitoare”, a spus agenția ONU pentru refugiați. Continuăm să facem apel la protecția civililor și a infrastructurii civile, la respectarea dreptului internațional umanitar și pentru țările vecine să mențină în continuare granițele deschise pentru cei care fug în căutarea siguranței.”

Câteva milioane de oameni au fugit din casele lor, unele în străinătate, dar majoritatea în țară. Ceilalți trăiesc în situații dramatice. „Nevoile umanitare din estul Ucrainei sunt în creștere. Peste 200.000 de oameni nu mai au acces la apă în mai multe localități din regiunea Donețk, în timp ce bombardamentele necontenite din regiunea Lugansk au distrus 80% din anumite localități, lăsând 97.800 de familii fără electricitate”.

40 de milioane de oameni vor suferi de foame

Arestovich a mai dat asigurări că Ucraina are în prezent suficiente resurse pentru a respinge atacurile, dar Rusia va continua să atace din cer.„Au destule din asta – rachete de croazieră pe bază de aer, precum Iskander. Și vor lovi, poate lovi mai mult decât acum”, a spus consilierul șefului biroului prezidențial. Arestovich a mai declarat că armata rusă lovește în mod deliberat ținte civile din Ucraina.

Invazia Ucrainei de către Rusia va arunca peste 40 de milioane de oameni în sărăcia extremă, susțin specialiștii, citați de Liberation. Putin provoacă suferință în întreaga lume. Potrivit Centrului pentru Dezvoltare Globală, invazia Ucrainei de către Rusia va împinge peste 40 de milioane de oameni în sărăcia extremă din cauza creșterii prețurilor la alimente și energie.

Într-o postare, think tank-ul din Washington a declarat că prețurile alimentelor de la începutul conflictului au depășit nivelurile observate în timpul crizelor care au dus la creșterile de prețurilor din 2007 și 2010. Preocuparea imediată esste dată de activitatea cumpărătorilor direcți de grâu din Ucraina și Rusia, care împreună reprezintă mai mult de un sfert din exporturile mondiale de grâu. Acestia sunt Egipt, Indonezia, Bangladesh, Pakistan, Azerbaidjan și Turcia, dar prețurile vor crește la nivel mondial, pe măsură ce importatorii concurează pentru rute de aprovizionare alternative.