Invazia imigranților: Musulmanii iau cu asalt frontierele României

Invazia imigranților: Musulmanii iau cu asalt frontierele României

„Evenimentul zilei” continuă serialul dedicat refugiaților care ajung în România cu prezentarea unui fenomen îngrijorător care se înregistrează la frontiere. Numărul străinilor care au încercat să intre ilegal în România s-a triplat în prima parte a anului, majoritatea acestora fi ind musulmani. Autoritățile de frontieră recunosc că lucrează cu tehnică depășită.

Pe fondul invaziei imigranților în Europa, polițiștii români de frontieră au prins în primele șase luni ale acestui an 2.474 cetăţeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera de stat, din care 1.437 pe sensul de intrare în ţară şi 1.037 străini pe sensul de ieşire din ţară, potrivit datelor consultate de EVZ de la Poliția de Frontieră. Toți aceștia au provenit din Irak, Siria, Pakistan, Afganistan, Iran, Turcia, India, Kosovo, Bangladesh şi Palestina și toți rămân în țară pe perioada desfășurării procedurilor legale în materie, timp în care primesc și asistență plătită de statul român.

Anul trecut, în aceeaşi perioadă, au fost depistaţi doar 374 de străini care au încercat să intre ilegal în România şi doar 133 care au încercat să iasă ilegal. Cu alte cuvinte, de aproape trei ori mai mulți musulmani au încercat să intre ilegal în România în ianuarie – iunie 2017, față de perioada similară a anului 2016, în timp ce numărul celor care au încercat să plece ilegal din România spre vestul Europei, prin Ungaria, a crescut de aproape zece ori.

Poliția e calmă

Autoritățile susțin că fenomenul nu poate să fie descris drept un “aflux masiv”. “România, comparativ cu frontierele altor state U.E., nu s-a confruntat cu un aflux masiv de persoane care încearcă să treacă fraudulos graniţa, dar situaţia a fost şi este atent monitorizată”, spune Poliția de Frontieră.

Atenție la mare!

Garda de Coastă a interceptat în Marea Neagră, pe 13 august, o ambarcaţiune cu pavilion Turcia, suspectă de migrație ilegală, care se îndrepta spre țărmul României cu 69 de irakieni la bord, aceasta fiind cea mai recentă tentativă de acest fel și una dintre situațiile rarisime în care imigranți au încercat să intre în țară pe cale maritimă. România înregistrează astfel un episod caracteristic „invaziilor” din Italia, Grecia și Spania.

Alți 16 irakieni au încercat la mijlocul lui iulie să intre ilegal în România din Bulgaria, pe jos, pentru a ajunge ulterior în Germania. În 31 iulie, un număr de 21 de cetăţeni din Siria, Irak, Iran și Afganistan, călăuziţi de un cetăţean sârb, au încercat să treacă ilegal frontiera din Serbia în România.

De asemenea, poliţiştii de frontieră constănţeni au oprit, pe 24 iulie, un microbuz cu 18 migranți sirieni care au încercat să intre ilegal în România, din Bulgaria, cu scopul de a ajunge într-un stat din vestul Europei, iar pe 16 mai alți 27 de sirieni și irakieni au încercat să intre ilegal în România pe la frontiera cu Serbia.

Afacere pentru români

Câțiva români au transformat subiectul imigranților ilegali într-o mică afacere personală. În acest an, 24 de români au fost “călăuze” pentru imigranți din Siria, Iran și Irak, pe care i-au ajutat să ajungă, cu autoturismele personale, cât mai aproape de granița cu Ungaria, potrivit Poliției de Frontieră. Pentru acest serviciu, românii au încasat între 500 și 700 de lei. Alți imigranți, algerieni, au încercat să iasă din țară cu trenul în baza unor cărți de identitate belgiene false pe care le-au obținut în București în schimbul sumei de 300 euro. De asemenea, taximetriștii români au făcut și ei bani frumoși: mai mulți imigranți le-au folosit mașinile pentru a ajunge aproape de granița cu Ungaria, după care au continuat călătoria pe jos, prin câmp.

Captură-record

Un număr de 111 persoane din Irak, Siria, Iran, Afganistan, Pakistan şi India, au încercat pe 22 aprilie, ascunse într-un automarfar (foto), să iasă ilegal din țară prin Ungaria, aceasta fiind cea mai mare „captură” de acest fel a polițiștilor de frontieră. Alți imigranții ilegali au încercat să iasă din țară ascunși în camioane care transportau calorifere sau piese auto sau ascunși în podeaua falsă a unor platforme auto, în spații ventilate artificial.

Tehnică depășită

Echipamentul de control și supraveghere necesar securizării frontierelor române este, în cea mai mare parte, depășit, recunoaște Poliția de Frontieră într-un raport privind propria activitate desfășurată anul trecut. “Nivelul actual de dotare asigură suportul misiunilor operative specifice Poliţiei de Frontieră Române, gradul de înzestrare al mijloacelor de mobilitate şi supraveghere de la structurile P.F.R. fiind cuprins între 45 şi 80%. Luând în calcul vechimea în exploatare, se constată un grad de îmbătrânire de peste 60% la toate categoriile de tehnică, fapt care atrage, pe de o parte riscul depăşirii performanţelor tehnice şi operaţionale, iar pe de altă parte creşterea costurilor pentru menţinerea acestora în stare de funcţionare”, se arată în raportul menționat.

Refugiații rătăcesc prin parcuri

După ce poliția timișoreană a descoperit recent în municipiu o tabără clandestină cu 42 de refugiați, autoritățile au mai găsit grupuri de imigranți din Irak, Iran, Pakistan, care dormeau în Parcul Botanic, Piața Victoriei și sub Podul Mihai Viteazul, acesta fiind printre puținele cazuri în care imigranții ajung să umble nestingheriți prin parcuri.