"Învăţarea limbii maghiare în Transilvania ar trebui să devină obligatorie"

"Învăţarea limbii maghiare în Transilvania ar trebui să devină obligatorie"

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat ieri, la Târgu Mureş, că învăţarea limbii maghiare în Transilvania ar trebui să devină obligatorie. Liderul UDMR a mai spus că un proiect de lege în acest sens va fi elaborat de reprezentanţii Uniunii "la momentul potrivit". "În acest moment, şi introducerea limbii maghiare ca opţional ar fi un pas important. Dar eu, totuşi, în perspectivă, mă gândesc la obligativitate. Şi această obligativitate ar fi un avantaj pentru copii", a opinat Marko Bela, citat de Mediafax.

El a precizat că limba maghiară ar trebui să fie introdusă în programa şcolară de la vârsta la care copilul poate învăţa şi o altă limbă decât cea maternă, însă că profesorii sunt cei care decid dacă ar putea fi vorba de clasa I, a II-a, a III-a sau a IV-a.

"Vom face şi acest proiect de lege, la momentul potrivit, când are şanse să fie acceptat. UDMR îşi va înainta, bineînţeles, proiectul, dar nu avem un astfel de proiect. Am făcut această propunere, am ridicat problema şi fiţi liniştiţi, că noi suntem consecvenţi. Când vom vedea că momentul este potrivit, atunci vom veni şi cu acest proiect", a afirmat preşedintele UDMR.

El a făcut o paralelă între limbile maghiară şi engleză, arătând că România merge înainte şi că locuitorii, în calitate de cetăţeni europeni, "construiesc o altă Europă, inclusiv în ceea ce priveşte limbile şi culturile".

Ne puteți urmări și pe Google News

"Nu ne vom împotrivi, ci ne vom bucura. De ce n-ar fi la fel de firesc ca în zone ca Târgu Mureş, Miercurea Ciuc, Târgu Secuiesc, Satu Mare, în localităţile unde există o populaţie mixtă, unde comunităţile română şi maghiară sunt însemnate, ca reciproc copiii să înveţe limba celelilalte comunităţi? Care ar fi dauna, dezavantajul, pierderea?", a spus Marko Bela.

El a subliniat că în astfel de zone cunoaşterea limbii celuilalt este un avantaj în viaţa cotidiană şi a precizat că el se referă doar la zonele cu o populaţie maghiară numeroasă. "Nu vrem să instituim o regulă pentru celelalte zone", a adăugat liderul UDMR.