Inundațiile din Valencia au făcut ravagii. Ploile intense au fost atribuite unui fenomen cunoscut de „gota fría” „picătura rece”. Fenomenul apare atunci când aerul foarte rece vine peste apele calde ale Mării Mediterane.
Inundațiile din Valencia au provocat un fenomen straniu
Silviu Gurlui, profesor de fizică la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a remarcat un fenomen aparte după inundațiile din Spania care au provocat cel puțin 95 de morți, un număr nedeterminat de persoane dispărute și pagube uriașe în Comunitatea Valenciană și în Castilla. Guvernul spaniol a decretat trei zile de doliu după „picătura rece a secolului”.
Profesorul Silviu Gurlui spune că după inundațiile devastatoare din Valencia, culoarea roșiatică a apei este destul de neobișnuită. De asemenea, mai spune că la nicio inundație de până acum nu s-a remarcat acest fenomen.
Mai exact, profesorul Silviu Gurlui explică fenomenul observat, spunând că „în timpul inundațiilor recente din Valencia, apa a avut un aspect tulbure, cu o nuanță maronie-roșiatică”.
Ce conținea apa de ploaie
Silviu Gurlui, profesor de fizică la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, este de părere că „aceste imagini pot fi o dovadă în plus că precipitațiile căzute în Valencia au putut conține o cantitate foarte mare de praf saharian care a amplificat forța perturbațiilor atmosferice și volumul de apă căzut într-un așa timp scurt. Culoarea poate fi sugestivă”.
Mai mult, profesorul de fizică afirmă că această „culoare roșiatică a apei, observată în acest an, este destul de neobișnuită pentru Valencia. La nicio inundații de până acum nu s-a înregistrat această culoare roșiatică”. De asemenea, a mai subliniat că la „restul inundațiilor din 1957, 1982, 2007, 2019, 2022, culoarea era maronie și tulbure”.
Inundațiile din Valencia au provocat catastrofe
Reamintim că, marți, au căzut în jur de 445,4 litri pe metru pătrat, cea mai mare înregistrată în 24 de ore în această regiune din 11 septembrie 1966. Aceasta este cea mai mare tragedie provocată de ploi în acest secol și este printre cele mai grave din ultimii 75 de ani.
Un dezastru de proporții similare în Comunitatea Valenciană s-a petrecut în anul 1982 când revărsarea râului Júcar și ruperea barajului Tous au provocat 38 de morți și evacuarea a o sută de mii de oameni.
Cel mai mare dezastru hidrologic din Spania a avut loc în noaptea de 25 septembrie 1962 în regiunea catalană Vallès Occidental, provocând o mie de decese, scrie presa spaniolă.