Evenimentul Zilei > Actualitate > Inundațiile din regiunea Marche au provocat 11 victime: durerea și curajul cetățenilor de a merge mai departe
Inundațiile din regiunea Marche au provocat 11 victime: durerea și curajul cetățenilor de a merge mai departe

Inundațiile din regiunea Marche au provocat 11 victime: durerea și curajul cetățenilor de a merge mai departe

La Pianello di Ostra, în provincia Ancona, locuitorii încearcă, cu curaj, să curețe case și magazine.

Aici, în acest sat devastat de ploaie și de noroi, au fost patru victime, scrie Euronews.

Ploile torențiale de joia trecută – șapte ore de apocalipsă – s-au transformat într-un „tsunami”, care a lovit regiunea Marche, provocând 11 victime, iar două persoane sunt date dispărute (inclusiv un copil de 8 ani, Mattia, și o femeie de 56 de ani), conform celui mai actualizat bilanț al Prefecturii din Ancona.

Cadavrul unui bărbat – care se număra printre cei dispăruți – a fost identificat, sâmbătă dimineață, în localitatea Serra dei Conti.

Cincizeci de persoane rănite au fost tratate la spital. Un mormânt autentic de apă și de noroi.

Protecția Civilă a emis un nou cod galben pentru sâmbătă după-amiază și pentru noaptea dintre sâmbătă și duminică, în toată regiunea Marche, cu un ulterior risc de furtuni. Înrăutățirea situației meteo, în special, în Jesino și Fermano.

În timp ce primarii teritoriilor afectate de inundație protestează că nu au primit informații concrete sau avertismente despre vreme rea, locuitorii – care încearcă să se ridice – își descriu neputința în fața acestui autentic zid de apă, care s-a abătut asupra lor.

Gabriele Balducci, rezident la Pianello di Ostra: „Din fericire, locuim la primul etaj și de pe terasa noastră am văzut această masă de apă venită pe neașteptate, care s-a ridicat de la 50 de centimetri la 1,40 metri în mai puțin de 10 minute”.

Aurora Marcuri, rezidentă în Ostra: „Când am sosit, în această dimineață, situația era cu adevărat dramatică, în interiorul casei deținută de bunica. Nu mai este accesibilă, am aruncat tot ce era înăuntru și nu știu dacă și când va putea reveni să locuiască aici”.

Schimbările climatice și campania electorală

Aceste inundații, care au loc din ce în ce mai mult în toată Europa, au transformat brusc schimbările climatice într-o temă de campanie electorală în Italia, unde vor fi alegeri duminică, 25 septembrie.

Vorbind de la locul dezastrului, premierul italian, Mario Draghi, a declarat: „Locuitorii vorbesc despre necesitatea reconstruirii siguranței mediului. Fără siguranța mediului nu există posibilitatea de a rămâne, pentru oamenii care locuiesc aici, și care acum vor să plece.

Prin urmare, abordarea problemei hidrogeologice înseamnă abordarea problemei infrastructurilor, înseamnă investiții, dar mai presus de toate înseamnă abordarea schimbărilor climatice”.

La Cantiano, satul – din provincia Pesaro și Urbano – cel mai afectat de vreme rea, au căzut 420 mm de ploaie, echivalentul tuturor precipitațiilor din Cantiano pentru întregul an 2021.

Dar și aici cetățenii încearcă să meargă mai departe. (Traducerea: Oana Avram, RADOR)